Oto Kokpit

2024 Yeni Lamborghini Huracan’ı Tanıyalım

2014-yeni-lamborghini-huracani-8
Otomobil dünyasının efsanesi lamborghini, ailenin küçük üyesi gallardo’yu hattından indirdi ve onun yerine daha güçlüsünü getirdi. İtalyan markanın bu radikal kararı sonrasında ortaya çıkan lamborghini huracan modelini detaylı olacak ele alacağız. Fakat lamborghini ve gallardo hakkında ön bilgi vermek istiyorum. 1963 yılında kurulan lamborghini, zamanın şartlarında en iyi spor otomobilleri üretmek için çalıştı. Bunu günümüze kadar çok iyi şekilde başaran firmanın bugünkü çizgisini değiştiren audi firmasıdır. 1997 yılında audi’ye satıldıktan sonra lamborghini için dönüm noktası oldu. Audi çatısında ilk modeli murcielago üretildi. Daha sonra yanına gallardo eklendi. Firmanın gallardo modeli günümüze kadar 14.022 adet satış ile en çok tutulan modeli oldu. Tabi bu arada birkaç model daha üretildi. Fakat hiçbiri gallardo kadar popüler olmadı. Gerçi son yıllarda aventador bunu almış olsa da genel olarak bu gerçek değişmedi. Bu kadar iddialı bir modelin elbet yenilenmesi de gerekiyordu. Fakat italyan markasının böyle bir huyu yok. Yani tasarımı baştan aşağı değişip aynı isimle satışa sunma politikası yerine yepyeni otomobil üretmeyi seçiyor. Bu durum en çok satan modeliniz de olsa lamborghini için değişmeyen gerçeklerden birisi. Aslında gallardo’nun yıllar içerisinde birçok modeli satışa sunuldu. Cabrio modeli olsun, daha güçlü modeli olsun. Sonundaki isim değişerek makyajlandı. Hatta son olarak gallardo jp 570-4 squadra corse olarak modeli satışa sunuldu ve hala web sitesindeki yerini koruyor. Fakat, bu model sanırım gallardo’nun son güncel hali. Artık, yollar lamborghini huracan‘a ait. Daha yenilikçi tasarım, daha güçlü motor ve daha iyisi için üretilmiş süper spor otomobil.

Neden Huracan?

Lamborghini, geleneklerine bağlı ve bunlardan taviz vermeyen bir firma. Bunu huracan modelinde de görüyoruz. Öyle ki, aracı adlandırırken bile bundan taviz vermiyor. Her lamborghini modeli bir markanın logosunu temsil eden boğa’ya ithafen, taşıdıkları isim bir zamanlar matadorların karşısında efsane olan boğalardan alınmış. Zira “huracan” ismi de bu özelliği taşıyor. Hatta tarihçesi 1879 yılına dayanıyor.

Altıgen Tasarım ve Yeni Kokpit: Huracan
2014-yeni-lamborghini-huracani-36
Yeni lamborghini huracan‘ı küçük aventador olarak niteleyen birçok kişi var. Aslında ilk bakışta ön tasarımın ve özellikle far yapısının bunu anımsattığı doğrudur. Açıkçası bende aynı fikre sahiptim. Fakat genel tasarım üzerinden değerlendirdiğimiz zaman huracan’ın kendine özgü ayrıntıları var. Bakın tamamen farklı demiyorum. Sonuçta kardeşler doğal olarak birbirine benzer, fakat bu aracı, abisinden ayıran belli başlı noktalar var. Özellikle yan ve arka tasarım da bunu bariz şekilde görebilirsiniz. Bu araçta, lamborghini firmasının yeni tasarım dili kullanılmış. Bundan sonraki modellerine de bunun yansıyacağını düşünüyorum.

Dışta, lamborghini huracan ledli aydınlatma ekipmanları ile dikkat çekiyor. Fakat temelinde altıgen tasarım yer alıyor. Tıpkı diğer lambo modellerinde olduğu gibi bu araçta rakiplerini kıskandıracak derecede detaylara sahip. Karbon fiber şasinin üzerine temellendirilmiş bu otomobilde altıgen tasarım o kadar benimsenmiş ki aracın kapı kolunda bile bunun izlenimini görmek mümkün. Bu anlayış, aracın her detayında karşınıza çıkıyor. Açıkçası detaylıca incelendiğinde alkışlanması gereken bir otomobil. Bunu sadece dış tasarımı için demiyorum. İçine baktığınızda da yenilenen havalandırma kanallarında, direksiyon simidin de, orta konsolda ve diğer birçok alanda bunu görmek mümkün. Bu arada iç mekan demişken, lamborghini firması bu model ile birlikte özellikle orta konsolda kendini fazlaca gösteren yenilikler yapmış. Aslında bu, huracan modeline özgü desek daha doğru olur. İç mekandan biraz daha fazla detay vereyim. En çok merak edilen alanlardan birisi olan gösterge paneli, bu araçta 12.3 TFT ekran olarak karşımıza çıkıyor. Böylesine çağının üstünde çizgilere sahip araç içinde analog gösterge doğru olmazdı zaten. Bunun dışında orta konsolda yer alan yağ sıcaklığı, akü durumu vb. bilgileri gösteren ekran yer alıyor. Aracın döşemesinde nappa deri ve alcantara kumaşa yer verilmiş. Yani lüks ögelerden de taviz yok demiş, lamborghini.

Yine Safkan Güç
2014-yeni-lamborghini-huracani-26
Lamborghiyi efsane yapan ögelerden biride motor seçimi. Şuan turbo beslemeli motorlar moda olsa da firma, safkan motor tercihinden asla ödün vermeden ilerliyor. Zira bu durum lamborghini huracan modelinde de böyle oldu. İtalyan marka bu araçta da 5.2 litrelik 10 silindirli dev motora yer verdi. Yine atmosferik ve yine safkan. Araçta 7 ileri çift kavramalı yarı otomatik şanzımana yer verildi. Gallardo modelinin yerini alacak olan huracan, sağlam veliaht olduğunu sadece tasarımı ile değil motor gücüyle de gösteriyor. Öyle ki en güncel gallardo modeli şuan 570 beygir ve 540 nm tork güç değerlerine sahipken, lamborghini huracan teknik özellikleri daha fazlasını sunuyor. Markanın yeni üyesinin kaputu altında 610 beygir güç üreten motor yer alıyor ve bu motor aynı zamanda 560 nm tork çekiş gücüne sahip. Gallardo ile kıyaslamalı olarak bu değeri verince doğal olarak performans verilerini de merak ettiniz. Onları da aktarayım. Güncel gallardo squadra corse modeli sahip olduğu güç ile 3.4 saniyede 0’dan 100 km/s hıza çıkıyor ve maksimum 320 km/s hıza ulaşıyor. Ayrıca bu aracın huracan’dan daha hafif olduğunu da belirteyim. Yakıt tüketimi ise ortalama da 13.5 ve emisyon salınımı 100 km’de 319 g/km. Peki yeni lamborghini huracan neler yapıyor? + 40 beygirin gücünü 0-100 km/s hızlanmada görüyor. Bu zaman aralığı 3.2 saniye. Maksimum hız ise 325 km/s. Daha fazla güç üretmesine rağmen huracan’ın yakıt tüketim değeri daha makul. Araç ortalama 12.5 litre yakıt tüketiyor. Ayrıca daha da çevreci. Diğer öne çıkan farklardan birisi de 19 inçlik jantın yerini bu araçta 20 inçlik jantların alması olmuş. Genel olarak lamborghini huracan hakkında aktaracaklarım bunlar.

Motor: 5.2 lt V10 640 BG 565 NM
Performans: 0-100 km/s: 3.2 saniye – 0-200 km/s: 9.9 saniye – Maksimum hız: 325 km/s
Yakıt Tüketimi: Ortalama / Co2: 12.5 / 290 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4567 mm / 1165 mm / 1933 mm
Boş Ağırlık: 1379 kg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }