Oto Kokpit

2015 Yeni Kasa Volvo XC90 Sonunda Ortaya Çıktı

2015-yeni-kasa-volvo-xc90-10
Volvo markası, ürettiği otomobillerle daima İsveç çakısı olarak anılacak kadar özel araçlar ortaya koymuştur. Aslında bu marka ülkemizde birçok kişi tarafından keşfedilmeyi bekleyen marka olarak kaldı. Gerek otomobil gerekse SUV modeliyle her zaman en iyisi için çalışılmış araçları üretme hedefinde olan bu firmanın belki de sevilmemesinin sebeplerinden birisi geçmişten gelen tasarımıydı. Açıkçası eski volvoların tasarımı hiçte güzel değil. Fakat son birkaç senedir birbirinden şık araçları üretmeye başladı. Alt ve orta sınıftaki birçok aracını yenileyen firma s80 ve xc90 için henüz beklemedeydi. Fakat bu sessizliği yeni volvo xc90 ile bozdu. Bir süredir konuşulan volvo’nun yeni suv modeli sonunda gün yüzüne çıktı. Bütün detayları ile sunulmayan ama birçok özelliği ile ön tanıtımı yapılan araç için bir hafta kadar daha bekleyeceğiz. Fakat bütün bilgilerin açığa çıkacağı zaman olarak ekim ayını tarih olarak gösterebiliriz. Çünkü ilk haftasında 2014 paris auto show başlıyor. 2015 volvo xc90 ve birçok yeni otomobil, bu fuarda gün yüzüne çıkacak. Şimdi asıl konumuza, yani yeni nesil volvo xc90’a dönelim. Elimden geldiğince bütün verilerini toplayıp, sizleri için güzel bir yazı hazırlamaya çalıştım. Umarım yeni xc90 hakkındaki merakınızı giderebilirim.

Bu tasarım bir yerden tanıdık geliyor
2015-yeni-kasa-volvo-xc90-5
Volvo XC90 2002 yılında satışa çıktı ve üretimi günümüze kadar devam etti. Yazımın başında da tasarım olarak ilk modellerin pekte iyi olmadığı eleştirisini yapmıştım. XC90’da bunlardan biriydi. Mercedes,bmw, audi gibi lüks markaların yanı sıra uzak doğulu rakipleri karşısında da tasarım olarak pekte iyi izlenimler vermiyordu. Amerikalı rakiplerini işin içine hiç katmıyorum bile. Fakat 2015 yeni kasa volvo xc90 bu tabuları yıkmaya geliyor. Yepyeni bir tasarımla karşımıza çıkan xc90, önden yeni kia sorento birazda range rover’a ve arkadan da yeni cadillac escalade modeline benzese de genel olarak çok iddialı tasarıma sahip olarak karşımıza çıktı. Aracın dış tasarımına hayat veren led aydınlatma sistemlerinin verdiği şıklık, bariz şekilde büyüyen gövde yapısı ve akıcı tasarım çizgisi, yeni volvo xc90‘ın genel hatlarını oluşturuyor. Gövde yapısı demişken, araç bir önceki modeline göre +143 mm uzamış ve +9 mm yükselmiş. Aynı zamanda +127 mm kadar artan dingil mesafesi, iç mekanda artan hacmin en büyük habercisi niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz.

Teknolojinin zirve yaptığı lüks arazi aracı
2015-yeni-kasa-volvo-xc90-63
Volvo araçlarının dış tasarımı ilgi çekici olmasa da, söz konusu kokpit olunca aynı olumsuzluktan bahsetmek imkansız oluyor. Söz konusu yeni kasa volvo xc90 modelinde de aynı durum söz konusu oluyor. Teknoloji ile bütünleşen araçta, sade ve oldukça şık iç mekan sunuluyor. Özellikle sade diyorum, çünkü volvo’nun bol düğmeli kokpiti birçok otomobil severin ilgisini çekmiştir. Fakat yeni volvo xc90 2015 modelinde bu tamamen ortadan kaldırıldı. Artık klima ayarlamaları, multimedya sistemi, navigasyon sistemi ve araçla ilgili daha birçok sistemsel özelliklerde kalabalık tuş takımı ordusu ile değil 9 inçlikApple CarPlay” destekli dokunmatik ekran üzerinden kontrol ediliyor. Aynı zamanda gösterge paneli de modaya ayak uydurmuş ve o alanda dijital olmuş. 2015 yeni volvo xc90 özellikleri arasında en çok öne çıkanlardan birisi de ses sistemi oluyor.
Bower & Wilkins marka bu ses sistemi 19 hoparlör ile 1400 watt ses çıkış gücü sağlıyor. Bu değer nominal yani bu rms değeri. Bu aracın ses sistemi için Göteborg Senfoni Orkestrası ile çalışılmış. Öyle ki, yeni xc90’ın sahip olduğu bu sistem ile kendinizi konser salonunda hissedebileceksiniz.

Daha güçlü ve daha ekonomik xc90
2015-yeni-kasa-volvo-xc90-76
Vee işin en önemli noktalardan birisi olan motor’dan bahsedelim. Ön tanıtım ile sadece 2015 yeni volvo xc90 d5 detayları aktarıldı. Fakat bunun yanı sıra benzinli cephede 254 ile 320 beygir arası güç üreten ünitelere yer verilmesi bekleniyor. Fakat en çok beklenen motor seçeneği 2015 volvo xc90 T8 olacak. Benzinli motorla harman edilecek olan bu hibrit motor 400 beygir güç üretirken ortalama tüketimde çevreye salgılayacağı karbondioksit sadece 60 g/km değerinde olacak.

Yazımı sonlandırmadan önce 2015 yeni volvo xc90 teknik özellikleri açısından bir değerlendirme yapmak istiyorum. Bir önce xc90 d5’in kaputu altında 2.4 litrelik turbo beslemeli 5 silindirli motor yer alıyordu. Bu motor 200 beygir 420 nm tork güç üretirken ortalama 8.2 litre yakıt tüketiyordu. Aynı zamanda 0-100 km/s hızlanması 10.3 saniye ve maksimum hızı 205 km/s hız olarak katalogda yer alıyordu. Fakat yeni d5 motor hacim anlamında küçülme yaşarken, yeni çift turbo beslemeli motorla daha fazla güç üretir hale getirilmiş. Bununla birlikte yakıt tüketim değeri de ciddi ölçüde düşürülmüş. Kısacası araç, yeni kasası ile hak ettiği noktaya gelmiş. Aynı zamanda alman rakipleri ile arasındaki performans farklarını kapatmış. Mesela yeni xc90 d5 seçeneği, yeni bmw x5 25d xdrive modeline oranla daha iyi performans verisine sahipken ortalama tüketimde aynı verileri sağlıyor.

Şimdilik aktaracaklarım bu kadar. Önümüzdeki zaman diliminde yeni kasa volvo xc90 hakkında birçok bilgi ortaya çıkacak. Aracın ne zaman çıkacağı, fiyatlandırması ve diğer motor seçenekleri 2 ay içerisinde netleşecektir. Bu bilgiler tamamen açıklandığında bu başlık altında güncellemeye devam edeceğim.

2015 Yeni Kasa Volvo XC90 Teknik Özellikleri
D5 AWD
Motor: 2.0 lt 4 silindirli 225 bg 470 nm tork çift turbo beslemeli dizel
Şanzıman: 8 ileri otomatik
Performans: 0-100 km/s: 7.8 saniye – Maksimum hız: 220 km/s
Yakıt Tüketimi: Ortalama / Co2: 5.8 / 152 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik / Dingil Mes.: 4950 mm / 1775 mm / 2140 mm / 2984 mm
Yakıt deposu: 71 lt


2015 Yeni Kasa Volvo XC90 Videoları

2015 Yeni Kasa Volvo XC90 Fotoğrafları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }