Oto Kokpit

Subaru’daki DCCD Nedir? Neye Yarar?

Subaru’daki DCCD Nedir? Neye Yarar?

Ralli dünyasında yıllar yılı adını duyduğumuz ve dört tekerden çekiş sistemi ile tanıdığımız Subaru modelleri, sahip olduğu bazı özelliklerle dikkatleri üzerine çekmiştir. Bunlardan birisi de DCCD adlı ayarlanabilir diferansiyel sistemi olmuştur. Hakkında pek bilgi paylaşılmayan bu sistemin neye aradığını buyurun öğrenelim.


Subaru'daki DCCD Nedir?

Otomobil markaları, insanlar üzerinde farklı şekilde iz bırakmak için ortaya bir değer çıkarır. Kimisi lüks yapısıyla kimisi tasarımıyla kimisi de Subaru gibi 4×4 araçlarıyla hafızalara kazınır ve iz bırakır. Gerçi Subaru denince benim aklıma 4×4 sistemiyle birlikte Boxer motorun o eşsiz sesi geliyor. Fakat konumuz çok başka. Bugün sizlere, Subaru’nun efsane modeli Impreza’nın WRX serilerinde kullanılan DCCD adlı özellikten bahsedeceğim. Başlayalım.

DCCD (Driver Controlled Center Differential) Nedir?
Subaru’nun dört çeker sistemini daha verimli ve etkin hale getirmek için geliştirdiği bu sistemin Türkçe’de karşılığı “sürücü kontrollü merkezi diferansiyel” olarak geçiyor. İlk olarak 1994 yılında üretilen GC8B kodlu Subaru Impreza WRX STi ile kullanılmaya başlanan DCCD adlı özellikten ülkemiz kullanıcısı 2005 model Impreza WRX STi ile geldi. Yani GC8’de yoktu diyenler maalesef yanılıyor. GC8B kodu ile bu sistem kullanılmaya başlandı.

Peki DCCD Neye Yarar?
DCCD’nin amacı dört tekerden çekiş sistemini daha etkin ve kontrol edilebilmesini sağlıyor. Sistemin amacı 50:50 oranlı diferansiyel yapısını 35:65 oranına kadar ayarlamanızı sağlıyor. Bu sayede aracın gücünü öne ya da arkaya dağıtabilme imkanı sağlıyor. Günümüzde otomobiller dört tekerden çekiş sistemine sahip olsa da diferansiyel ayarını sürücü tarafından ayarlanmasına imkan tanımıyor. Yani DCCD özelliğine sahip Subaru ile çekişin ağırlığını arkaya daha fazla verip drift yapabilirsiniz ya da oranı sabit tutup dengeli sürüşe devam edebilirsiniz.

Subaru’nın yıllar yılı bu sistemi sunması, sürücü odaklı bir marka olduğunu gösteriyor. DCCD’yi anlatan birkaç video atıyorum. Paylaştığım bilgileri daha kalıcı ve anlaşılır hale getirir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }