Oto Kokpit

Şaft Mafsalı Nedir? Arızası Nasıl Belli Olur?

Şaft Mafsalı Nedir? Arızası Nasıl Belli Olur?

Şaft, motordan almış olduğu hareket gücünü diferansiyele aktaran bir aktarım mekanizmasıdır. Malzeme olarak çelik kullanılarak üretilmiş olan bu mekanizma, içi boş şekilde üretilmektedir. Şaftın titreşimden etkilenmemesi ve yüksek devirde dönmesi esnasında, merkezi kuvvetlere direnebilmesi için iyi bir şekilde dengelenmesi sağlanmaktadır. Mafsal ise, şaftı şanzıman ile diferansiyele bağlamakta olan mekanik parçayı ifade etmektedir. Bu parça, aracın kullanımı esnasında şafta esneklik sağlayarak, motordaki gücün tekerleklere aktarılmasını sağlamaktadır.

Şaft Mafsalı Nedir?

Şaftlar bazı durumlarda arıza gösterebilmektedir. Burada en belirgin durumlardan bir tanesi, şafttan normal olmayan seslerin duyulmasıdır. Araç ile hareket esnasında titreşimli sesler hissedilmesi, aracın kalkma ve frenleme esnasında darbeli bir ses duyulması gibi durumlardır. Bu nedenle söz konusu koşullarda teknik servisten destek alınmalıdır. Şaftlarda görülmekte olan arızalar bunlardır.

Şaft Salgısı ve Balanssızlık

Eğer aracınızda şaft yeni değiştirilmişse, yeni onarım görmüşse ya da alt kısmı yere vurmuşsa söz konusu durum yaşanabilmektedir. Arıza, özellikle araç hareket halindeyken, hız arttıkça aracın şasi kısmında da titremelerin artmasıdır. Bu durumda şaftın salgısı ölçülmeli, eğer 0,8 mm oranını geçiyorsa şaft değiştirilmelidir.

Şaft Rulmanından Gelen Ses

Aracınız hareket halindeyken alt kısımdan sesler geliyorsa, bu durum şaft rulmanında gres bozulması ya da akması sorunlarını ifade etmektedir. Bu konuda şaftta orta bağlantı rulmanını değiştirirseniz, arıza çözülecektir.

Titreşimli Ses

Aracınız hareket halindeyken titreşimli sesler duyuyorsanız, bu mafsallardan biri ya da hepsinin boşluk yaptığını, bozulduğu gibi durumları göstermektedir.

Şaft Mafsallarının Bozulması

Eğer aracınızda hareket esnasında ya da ani yapılan bir frende darbe sesi duyulması, şaft mafsallarınızın sorunlu olduğu anlamına gelmektedir. Bu durumda ilk önce mafsallar sökülüp, ardından Masura rulmanı ve Istakoz gövde değiştirilirse arızaya çözüm getirilecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }