Oto Kokpit

LPG’li Araçlara Yeni Düzenleme Getirildi

LPG’li Araçlara Yeni Düzenleme Getirildi

Artan akaryakıt fiyatları karşısında benzinli araba binmek çok zorlaştı. Bunun en güzel çözümü de LPG taktırmak oluyor. Kimi yerde litresi 2.48 TL’den dolum yapmanın verdiği ekonomik avantajı yaşayan kullanıcılar bilir. Fakat otomobile ilk kez LPG sistemi taktırmak ya da sonradan sistemde düzenleme yapmak bayağı sıkıntılıdır. Bir sürü evrağın hazırlanması, sızdırmazlık raporunun alınması ve montaj sürecinin tamamlanmasından sonra Muayene derdi derken uzun ve sıkıntılı süreç yaşarsınız. Özellikle Makina Mühendisleri Odasından sızdırmazlık raporu alma süreci çok can sıkabiliyor. Sistemde en ufak yanlışlık ya da sürekli değişen prosedürdeki uyuşmazlık, sizi gününüzden edebiliyor. Fakat Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bir karar aldı ve “Araçların İmal, Tadi̇l ve Montajı Hakkında Yönetmeli̇kte Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Yönetmelik” bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Artık sızdırmazlık raporu için koşturmayacaksınız. İşte detaylar…

LPG'li Araçlara Yeni Düzenleme

Bugün yürürlüğe giren yönetmelik doğrultusunda aracınıza LPG taktırdıysanız muayene öncesinde sızdırmazlık ve montaj raporu için Makina Mühendisleri Odasına veya Türk Standartları Enstitüsüne başvurmanıza ve ek ücret ödemenize gerek kalmayacak. Yani gün öncesinden git sıra al, evrakları ve kontrol için bir günü heba et devri bitti. Artık bu işlem için bürokratik adımlar ortadan kaldırıldı. Bütün işlemler LPG dönüşüm firması tarafından gerçekleştirilecek ve sizlere sadece aracın muayenesini yaptırmak kalacak. Bu düzenleme 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren zorunlu kılınacak. Yine düzenleme kapsamında yeni üretilecek LPG tanklarının üzerinde tankın kullanım ömrünün yazılması zorunlu olacak.

Sistemin bu şekilde düzenlenmesi çok güzel. Fakat akıllara şu soru takılacak: Şuan ki düzende LPG dönüşüm evrakları için firmalar ortalama 100 TL işlem ücreti alıyordu. Akabinde Makina Mühendisleri odasına gidip sızdırmazlık raporu alıyorduk ve cebimizden ek ücret çıkıyordu. Bu işlem yükünün yetkili firmalara geçmesiyle alınan ücretin artması ister istemez yaşanacaktır. Ayrıca bu düzenleme sonrasında sızdırmazlık raporunu yine Makina Mühendisleri Odası mı verecek yoksa yetkili firmamı yapacak orasını da tam olarak anlamış değilim. Eğer firmalara bu işlem yetkisi verilecekse vay halimize! Gerekli kontrollerin Oda tarafından yapılmasını temenni ederim. Yoksa gelişi güzel işlemler yapılıp trafiğe bir sürü tehlikeli araç sürülecek!

Neyse sonuç olarak sızdırmazlık raporu derdi sona eriyor. İşlem ücreti artacak gibi görünüyor. Yine de gerekli düzenlemeydi. Birçok kişi bundan dolayı işinden geri kalıyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }