Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Araçlarımıza lastik alırken teknik bilgilerini bilerek almamız gerekiyor. Araştırmalarımızı iyi yapmamız doğru seçim lastik almamızı sağlayacaktır. Piyasa da bir çok marka ve bunların yan sanayi ürünleri vardır. Her birinin özellikleri, kullanım amaçları farklıdır. Yaşadığımız bölgede hava şartları doğrultusunda uygun seçimler yapmalıyız. Desen, diş kalınlığı, oluklar, ebat, büyüklük gibi değişken bir parçadır. Şimdi Lastik Seçimi Nasıl Yapılır? anlatalım.

Lastik Seçimlerinde Nelere Bakmamız Gerekiyor?

Lastik Seçimlerinde Nelere Bakmamız Gerekiyor?

Her aracın boyutları, kilosu ve kullanım amacı bir değildir. Araç üreticileri en uygun lastik seçeneklerini koyarak satış yapıyorlar. Lastik firmaları da doğal olarak amaca hizmet ederek seçenekleri buna göre geliştiriyorlar. Lastik firmaları son yıllar da teknolojik gelişmelerini üretimlerinde kullanarak, kullandıkları maddelerin yapılarını değiştirerek en iyi en sağlam ürün çıkarma yarışına girmişlerdir. Bizim burada yapacağımız fiyat ve performans yönünden en iyisini almak. Sıralamak gerekirse;

FİYATA, KALİTEYE VE MARKAYA BAKMAK

Reklamlar da lastiğin ne kadar iyi, uzun ömürlü olduğundan söz ederler. Firmalar belli fiyat koymuşlarsa emin olun kalite farkında o denlidir. Bir lastik tanesi 500 TL iken, aynı tarz aynı kalitede sunulan alt segment lastiklerin 300 TL den satılması mutlaka aralarında fark olduğunun kanıtıdır. Cazip fiyatlarla satılan lastiklerin mutlaka iyi araştırılması, tavsiye olarak kullanıcı yorumlarına bakılması gerekmektedir. Bu, pahalı lastikler içinde geçerlidir. Anlık çözüm mantığın dan çıkarak, iyi lastiklerin daha uzun ömürlü ve sağlıklı olduğunu söylüyorsak, buda bizlere uzun vadede kar sağlayacaktır. İyi lastikleri 5 yada 6 yıl kullanabiliyorsak, diğer yan sanayi ürünlerini 3 yıl anca kullanabiliyoruz. Buda şu demek oluyor, kalitesiz lastiğe 5 yıl içerisinde iki kere para vermek demektir. Mümkünse firmaların kalitelerini, kullandıkları malzemeleri, kullanım ömürlerini araştıralım.

KULLANIM AMAÇLARINA VE BÖLGELERE GÖRE SEÇİM YAPMAK

Bu yazlık lastik olur kışlık lastik olur nasıl bir amaç için kullanıyorsak o yönde almamız gerekiyor. Aracımızda ağır yükler taşımamız gerekiyor ise firmaların ağırlıklara göre ayırdığı gruplara bakmalıyız. Her lastiğin ağırlık kapasitesi vardır unutmayalım. Araçlarımızın fabrika çıkış limitleri vardır. Mesela yüksek hızlara çıkabilen bir aracınız varsa buna, hız limitleri düşük lastik takmamalıyız. Kullanacağımız bölge çok yağmur alıyorsa olukların genişliği ve malzeme yapısına uygun alınmalıdır. Yoğun kış veya hafif geçen kışlar içinde lastik özelliklerine bakalım. Hem fiyat farklı olduğundan cebimize yarayacak hem de fazla yakıttan kurtulmuş olacağız. Diğer türlü fazla kışların olmadığı bölgelerde kış lastiği takmak bir süre sonra yapısının bozulmasına neden olacaktır. Çoğunluklu olarak gittiğimiz yollar taş, toprak vs.. gibiyse, bu yollara dayanıklı lastikler almalıyız.

LASTİK EBADLARI  SEÇİMİ

Her marka aracın üstünde gelen ölçüler, araç için en uygun olanıdır. Yol tutuş, yakıt, taşıyabileceği ağırlıklar gibi ayrılan özelliklerde takılmakta. Aracımızın üstünde 205/55/R16 gibi bir lastik varsa, buna 215/70/R16 lastik takmamalıyız. Bu hususta iyi inceleme yapmak araca en uygununu bulmamızı sağlayacaktır. Haddinden büyük lastik seçimi yapmak motor ve aksamlarını zorlayabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.