Fren Pistonu Nedir? Nasıl Çalışır?
Araç kontrol mekanizmalarından birisi de frenlerdir. Fren sistemi tek başına birçok alt birimin bir araya gelmesiyle işlevsellik kazanır. Mesela fren diskleri, kaliperler, taşıyıcılar ve konumuz olan fren pistonudur. Herhangi aracın frenlemesinde aşama aşama olarak gerçekleşen bu hareketin önemli parçalarından olan Fren Pistonunun kendine özel görevi ve çalışma prensibi vardır. Bakalım nasıl çalışıyor?
Fren Pistonu Nedir ve Nasıl Çalışır?
Günümüz otomobillerinde frenleme hareketi gerçekleştirilirken hidrolik sıvılı sistem kullanılır. Aracı durdurmak istediğimiz zaman frene basarız ve hidrolik sıvı pompalanmaya başlar. Ortaya basınç çıkar ve bunun etkisiyle fren pistonları harekete geçilir. Pistonlarda fren balatalarını ileri iterek fren diskini sıkıştırır ve aracın durma ya da yavaşlama işlevini gerçekleştirir. Kısaca Fren Pistonu, hidrolik sıvıdan gelen basınçla balataları iterek sıkıştıran parçadır.
Tekrar çalışma prensibini anlatalım. Aracınızın frenleri değişirken dikkat ettiyseniz kaliperlerden sökülen kablolu parça vardır. Fren Pistonu bunu içinde yer alır. Kablolu olarak bahsettiğim parça fren hortumudur ve fren pedalına bastığınız an sıvı hidrolik sıvı pompalanmaya başlar. Aslında o sıvı hortum içerisinde belirli gerginliktedir. Siz pedala bastığınız an iyice sıkıştırarak Fren Pistonunu ileri iter. Piston ise kaliperleri sıkıştırır. Kaliplerlerde diskleri sıkı şekilde tutma başlar. Böylece frenleme işlemi gerçekleşir.
Henüz yorum yapılmamış.