Oto Kokpit

Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesini Ziyaret Ettik

Oto kokpit olarak, siz değerli takipçilerimiz için otomobil adına güncel ve en özel içerikleri hazırlamaya devam ediyorum. Geçtiğimiz hafta Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesini ziyaret ettim. Otomobilin tarihsel gelişimini konu alarak başlayan bu müzede kısa ama öğretici anlar yaşadım. Bu anları sizlerle de paylaşmak istiyorum. Başlayalım mı, ne dersiniz?

İlk Üretim TOFAŞ Murat 124

Bursa’ya gidenler şehrin temasının Yeşil ile anıldığını bilir. Bilmeyenler için birkaç anekdot vereyim. Bursa, Osmanlı’ya başkentlik yapmış ve yemyeşil toprak örtüsü ile kendinden yüzyıllarda söz ettirmiş büyük ve gelişmiş bir şehir. Sanayi konusunda ülkemizin önemli merkezlerinden birisi olan Bursa’da birçok otomobil firmasının üretim tesisi var. Bunlardan birisi de Türk otomobil tarihine damgasını vuran TOFAŞ’tır. Fiat lisansı ile ülkemizde çok büyük satışlar gerçekleştirildi. TOFAŞ‘ın, ülkemize olan katma değeri yadsınamaz bir gerçek. Uzun yılların verdiği yapılanma zamanla kültüre de dönüştü. Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi bunun çok daha detaylanmış hali olarak hazırlanmış.

Bu müze, otomobilin tarihsel sürecini bizlere aktaran harika bir ortama sahip. 2002 yılında ziyaretçiye açılan ve 17 bin metrelik alanda eski ipek fabrikası üzerine kurulan müze, kesinlikle gezilip görülmeli.

İlk Üretim TOFAŞ Murat 131

Bursa’da tekerleğin at arabasından otomobile gelişimini sergileyen bir müzedir. Haziran 2002 tarihinde ziyarete açılmıştır. İnsanlık tarihinin tekerlekten at arabasına geçişini ve otomobile uzanan serüvenini anlatıyor. Ayrıca yerli otomobil müzesi mottosuyla da Türkiye’de başka bir örneği yoktur.

Müzeyi pazar günü ziyaret ettim. Yeşiller arasında otantik atmosferi ile sizleri kendine çeken bu müze birçok bölümden oluşuyor. Fakat kendimi ilk olarak Anadolu Arabaları Müzesi bölümüne attım. Merdivenlerden aşağı inerken sizi ilk olarak 3.0 litrelik 4×4 Fiat Doblo karşılıyor. Evet, yanlış okumadınız. 2002 yılındaki Dakar Rallisi için yapılan ve 300 beygir güce sahip olan eşsiz bir off-road aracı ile merhabalaştıktan sonra tekerlekli araçların tarihinde adım adım gezinti yapmaya başladım. At arabası, el arabası, öküz arabası gibi eski tekerlekli araçların bu kısmını beğenmeyenler hızlı geçebilir. Motorlu araçlar bölümüne geçtiğinizde TOFAŞ bünyesindeki ülkemiz klasikleri ve çok satmış birkaç modeli sergileniyor. İlgimi çeken üç araç oldu. Bunların birisi 1971 Murat 124 ve 1977 model Murat 131. Bu ikisi yollarda artık can vermeye yüz tutmuş versiyonlarından tamamen uzak, ilk günkü kondisyonunda olan ilk üretim modelleri. Evet, bu iki aracında şasi numaraları “1”. Yerli klasik otomobil severler bu iki aracı kesinlikle görmeli. Bunun haricinde birde 1983 model Murat 131 Kartal var.
Bun klasik üç modelin dışında Fiat lisansı altında üretilen bir milyonuncu Tempra, son üretilen Tipo ve Uno, iki milyonuncu Palio Go ve dört milyonuncu Fiorino modeli sergileniyor. Meraklısı için bunlarda ilgi çekici olabilir. Birde çıkışa doğru 19. yüzyıldan kalma olan yangın arabası ilgimi çekmişti. Otomobil adına küçük gibi görünen ama arabalar tarihinde çok özel gezintilere çıkaran bir müze. Burayı bitirdikten sonra Sanat Galerisi bölümünü gezmenizi tavsiye ederim. Sürekli yenilenen bölümde “Kantarın Topuzu: Teraziler, Ağırlıklar, Ölçü Aletleri” adlı sergi vardı. Otomobil alanından uzak olduğu için o kısma girmeyeceğim.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Özetle Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, gidip görülesi çok özel bir müze. Kapıdaki 4×4 Doblo beni benden aldı :). 450 litrelik devasa yakıt deposu varmış. Doblo Sandstorm adını taşıyan bu aracın 215/85 R16 ebatlı büyük tekerleri, alttan detaylara inince aklınızı alacak kadar iddialı süspansiyonları, iç mekanda sparco evo yarış koltukları, takla kafesi ve tam takım ralli donanımı ile detaylıca inceledim. Giderseniz 2002 fiat doblo sandstorm etrafında birkaç tur atıp özellikle bakmanızı tavsiye ederim. Fakat aşağıdaki fotoğraf galerisini gezmenizi daha fazla tavsiye ederim. Gidemeyenler için müzeyi gezdirmiş olurum. Son olarak şu bilgiyi de vereyim: Müze, sergi salonu ve otopark ücretsiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }