Oto Kokpit

2015 Yeni Citroen C4 1.2 Puretech 130 BG EAT6 Exclusive İncelemesi

İnceleme köşesini aralığı uzun tutsam da yeni araçlarla karşınızda olmaya çalışıyorum. Bu sefer ki konuğumuz 2015 yeni citroen c4 1.2 lt puretech versiyonu oldu. Uzun soluklu bir inceleme olmadığını başta belirteyim. Malumunuz bayilerde araç testleri nasılsa ben biraz daha uzatıp edindiğim küçük tecrübeleri sizlere aktarmaya çalışıyorum. Bu sefer de Tekirdağ Citroen Erkan otomotiv’de araç teminini gerçekleştirdim. Buyurun detaylara geçelim.

2015 Yeni Citroen C4 1.2 Puretech 130 BG EAT6 Exclusive İncelemesi

Citroen c4 yollara çıkmaya başladığı ilk zamanları hatırlayanlarınız vardır. Robot reklam o efsaneyi citroen fanları asla unutamaz. İşte ilk jenerasyon c4, 2004 yılında sektöre o kadar havalı giriş yaptı ki, c segmentindeki rakiplerini sallayacak dedik ama o sabit direksiyonu ile o zamandan beri bir gıcıklık düşmüştü içime. Bu durum 2010 yılına kadar devam etti. Fakat ikinci jenerasyon ilkinin pürüzlerini temizleyerek geldi. Son derece şık ve bir o kadar da iddialı olan bu araç, bu yıl içerisinde birde makyaj operasyonu geçirerek güncelliğini koruma yoluna girdi. Yenilik detaylarına daha önce yer verdiğim için şuan sadece yeni citroen c4 1.2 puretech üzerinde edindiğim tecrübeleri aktarayım.

Önce donanımların bende bıraktığı intibadan başlayayım. 1.2 litre turbo benzinli bu yeni c4 modeli ülkemizde confort ve exclusive paketle müşteriye satışa sunuldu. İncelediğim araç “exclusive” üst paketi ve ona ek olarak tekno paket modeliydi. Yarı deri koltuklar, ön ve arka park sensörü, 17 inç jant, 220 volt priz giriş yeri, çift bölgesel otomatik klima, 7 inç dokunmatik multimedya ekranı gibi özelliklerin yer aldığı yeni citroen c4 modelinde dokunmatik ekranın hassasiyetini çok beğendim. C4 cactus üzerinde yer alan ekran ile aynı alt yapıya sahip olmasına karşın fiziksel temas sonrasında verdiği tepkileri oldukça başarılı buldum. Fakat güneş yansımasını fazlasıyla alıyor. Güneşli hava da kullanımı can sıkabilir. Araç içindeki ceplikler olsun, oturma pozisyonu ve verdiği his gayet iyiydi. Ama bu aracı kesinlikle cam tavanla alın. O zaman yaşam alanı bambaşka oluyor. Güncelleme sonrası gelen en güzel özelliklerden biriside şu anahtarsız giriş ve çalıştırma olayı olmuş. Gir, start tuşuna bas ve devam et! Facelift sonrasında beğenmediğim tek nokta vitesin tasarım oldu. Arkadaş sen citroen’sin ve yıl 2015. Allah aşkına nedir o vites topuzu. Eleştiri mi mazur görün. Çünkü makyaj öncesi mcp şanzımanlı citroen c4’ler de yer alan vites topuzu o kadar hoşuma gidiyordu ki, bunu gördükten sonra ciddi hayal kırıklığı oldu. Bunun dışında navigasyon, geri görüş kamerası ve güncel teknolojik oyuncaklarında standart olmasını beklerdim.

Geçelim gözle görülemeyen detaylara…
2015 yeni citroen c4 1.2 puretech exclusive ile 225/45 R 17 (michelin primacy hp) lastiklerle birlikte oldukça şık 17 inç jant geliyor. Standardına göre büyük jant demek hem performans kaybı hemde fazla yakıt tüketimi anlamına gelebilir. Ona da geleceğim ama süspansiyon konusundan giriş yapmak istedim. Makyaj öncesi citroen c4 ile de çok zaman geçirdiğim için aralarında bir fark görmedim. Serte dönük süspansiyonları gayet iyi yol tutuyor. En büyük rakiplerinden birisi olan vw golf 7 ile karşılaştırdığım zaman sert kalıyor. Test güzergahımız kısıtlı olduğu için süspansiyon limitlerini ölçemedim. Birçok detaya girmek için en az iki gün geçirmem lazım. Neyse, edindiğim tecrübelerden devam edeyim. Süspansiyon dedim. Bu sertliği fazla kafaya takmamak lazım bu sertlik ince yanaklı lastiklere de yorumlanabilir ama makyaj öncesi c4 modelinde de bu tutumun varlığını tekrardan hatırlatayım.

Gelelim motor ve şanzıman ikilisine.
2015 yeni citroen c4 1.2 puretech, 3 silindirli küçük ama turbo beslemeli güçlü motorla geldi. Aslında bunu peugeot 308’den tanıyorsunuz. C4 için uyarlandıktan sonra bir anlam daha kazandı. Şimdi arkadaşlar bahsettiğim araç benzinli ve turbo beslemeli olduğu için şu yakıt konusunu şimdilik kenara alalım. Öncelikle performanstan başlayayım. Bu aracın yürümesini en basit şekilde 1.6 lt dizel gibi. Sadece üst devirler daha uzun ve istekli. Fakat bir detayı var ki sizi satış sözleşmesine götürür. Eğer hafiften performans ve üstüne tatminkar ses istiyorsanız 3 silindirli bu fransızın sesi sizi çok şaşırtabilir. Daha önce citroen c-elysee’de atmosferik benzinli ünitede tecrübe ettiğim için fazla şaşırtmadı. Fakat ilk kez binen insanı şaşırtacak kadar çok tatlı sesi var. Üst devirlerde o tatlı homurtu için aklımdan “açık hava filtresi ile acaba neler yapar?” gibi sorular geçmedi değil.

Kısaca performans konusunda 130 beygir gibi yürüdüğünü söyleyebilirim. Zaten 0-100 km/s hızlanması ile beni bir kez daha şaşırttı. Fabrika verisi 17 inç jantla 11.4 saniye diyor. İnanmayın. Çünkü benim ölçtüğüm 0-100 km/s değeri 9.6 saniye civarı (deneme düz yolda ve spor mod da denendi). Bu küçük motoruna rağmen hızlı ama bir o kadar da güven veren bir otomobil. Özellikle ESC testini yaparken buna fazlasıyla kanaat getirdim. Araç gerçekten iyi duruyor.
6 ileri tam otomatik eat6 şanzımana sahip olan 2015 yeni citroen c4 1.2 puretech, makyaj öncesi c4’e göre çağ atlayacak kadar iyileşme yaşamamış ama MCP şanzımandan çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Eğer C4 cactus’ü kullandıysanız, bu otomobildeki şanzıman ETG’den bir tık daha iyi çalışıyor.

Sonuç olarak küçük hacimli motoru ile az da olsa performans bekleyen ve vergi diliminden faydalanmak isteyenler için yeni citroen c4 1.2 puretech tercih listesinde yer alabilir. Fakat dediğim gibi cam tavan opsiyonu ile çok daha ferah iç mekana kavuştuğunun altını tekrar çizeyim. Yıl sonu kampanyaları ile satıldığı için aşağıda belirttiğim fiyat Ocak ayından itibaren artacaktır. Şuan oldukça iyi fiyattan veriyorlar. Eğer tercih listenize girdiyse kaçırmayın derim.

Test günlerine özel fiyatı: 77.635 TL

2015 Yeni Citroen C4 1.2 Puretech 130 BG EAT6 Exclusive Teknik Özellikleri
Motor: 1.2 litre 3 silindirli 130 beygir 230 nm tork (turbo benzinli)
Performans: 0-100 km/s: 11.4 saniye – Maksimum hız: 197 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 6.2 / 4.4 / 5.1 / 117 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4329 mm / 1523 mm / 1789 mm
Bagaj Hacmi: 380 lt
Boş Ağırlık: 1240 kg
Yakıt deposu: 60 litre

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }