2015 Araç Muayenesinde Dikkat Edilecek Hususları Ele Aldık
Günlük yaşamın vazgeçilmezi olan araçlar, daha güvenli yolculuk için belirli periyotlarda devletimizin kontrollerinden geçiyor. Bu yazımda araç muayenesi üzerine dikkat etmeniz gereken önemli hususlara değineceğim. Gerçi TÜV’ün buradaki sayfasında soru ve cevaplar şeklinde bilinmesi gerekenler aktarılmış ama daha ince hususları da aktarmak gerekli.
Öncelikle 2015 yılı araç muayenesi öncesi yapılması gerekenlere bakalım. Daha sonra araç muayene aşamalarına geçeriz.
2015 Araç Muayenesinde Dikkat edilecek Hususlar
1- Aracın Borçlarını Sorgulayın, Varsa Ödeyin
Aracınızı muayeneye götürürken borçsuz olması lazım. Yani trafik cezası ve motorlu taşıt vergisi ve OGS cezalarını ödemeniz lazım. Yoksa devlet baba aracınıza bahmiyii. Eee araç binmek kolay değil.
Trafik cezası ve vergi sorgulama linki: intvd.gib.gov.tr
OGS cezası sorgulama linki: uygulama.kgm.gov.tr
2-Egzoz gazı emisyonu ölçümünü yaptırmadan sakın gitmeyin!
Muayene de giderken sık karşılaşılan sorunlardan birisi de egzoz emisyon muayenesi oluyor. Genellikle iki tesis yan yana oluyor. 2015 egzoz emisyon ücreti şuan 40 TL. Eğer ilk kez ölçüm yaptıracaksanız Motorlu Araç Egzoz Gazı Emisyon Ruhsatı almanız gerekecek. Onunda ücreti 7 TL. (Bu Kural 16 Ocak 2019 tarihinde değişti. Artık hafif kusur sayılıyor.)
3- Emniyet kemerini es geçmeyin!
M1 sınıfı araçlar yani otomobiller için ön koltuklar 18.06.1986, arka koltuklar ise 01.01.1995 tarihinden sonraki araçlar için zorunlu olarak emniyet kemerleri bulundurulmalı. Bakın sadece bulundurmak yetmiyor, sağlam şekilde çalıştığı da kontrol ediliyor. Aksi taktirde emniyet kemerinden ağır kusuru yer dönersiniz.
4-Komple egzoz sistemi ile girmeyi düşünmeyin!
Son yıllarda katalizörsüz araçlar muayeneden maalesef geçemiyor. Bırakın komple düz boru egzoz sistemlerini son susturucu iptali ettirip gezen arkadaşlarda muayeneden ağır kusur alırsınız.
5-Lastikler ve Park Lambaları
Tüv derki; lastik diş derinliği en az 1.6 mm olacak. Yani kabak lastiklerle giderseniz ağır kusuru alır dönersiniz. Amerikan park uygulaması yapılmış sinyalleri de gitmeden önce eski haline çevirin. Yoksa bundan da ağır kusur alırsınız.
Bunların dışında yağ kaçaklarını kontrol ettirin. Far ve stop grubu gibi aydınlatma ekipmanlarını iyice bakın. Orada yanmazsa başını ağrıtır. LPG’li aracınız varsa tüp tankının son kullanım tarihine iyi bakın. Aman ha 10 yılı geçmiş olmasın. Ağır kusurdan kalırsınız.
Bunun dışında filmli cam da sıkıntı yaşamazsınız. Hafif kusur deyip geçiyorlar. Acil yardım kiti, reflektör, yangın tüpü gibi eklerinde yeni olmasına özen gösterin. Kısaca insan hayatını tehlikeye atacak birçok sorundan dolayı ağır kusur alabilirsiniz.
2015 araç muayene ücretleri
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker —-> 245,44 TL
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork —-> 181,72 TL
Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet —-> 93,22 TL
Not: Ödemeler nakit olarak alınıyor. Kredi kartı geçerli değil.
Eğer yukarıda saydığım hususlarda tamam isek 2015 araç muayene işlemlerin geçelim.
1- Randevu
Araç borcu ödendi, egzoz emisyonda tamam. E aracın bütün eksiklerini de hallettik. O zaman istasyona gitmeden önde muayene günü ve saati için resimdeki numarayı arayın ya da buraya tıklayarak Tüv Türk resmi web sayfasından randevu alın. Fakat internetten almanızı tavsiye ederim.
2- Muayene için en az 2 saat ayırın ve son kontrollerinizi yapın. Eksiklerimiz olmadığına göre belirlenen saatten en az 15 dk önce orada olun. İçeriye girip gerekli evraklarını (ruhsat, trafik sigortası, geçerli egzoz emisyon ölçüm ruhsatı, Vekalet Durumu ve LPG/CNG’li Araçla gelecekseniz lpg tüpünün üzerindeki geçerlilik tarihi okunur olmalı ve Montaj Tespit Raporu ve Gaz Sızdırmazlık Raporu) ve ücreti yetkiliye verin.
3- Sıra size geldiğinde aracı kontrol alanına getirin. Bundan sonra gerisi oradaki çalışanlarda. Araç için gerekli incelemeleri yapıyorlar. Sorunsuz geçtikten sonra yeni muayene tarihi veriliyor. Yoook eğer geçemediyseniz ağır kusurlar söyleniyor, onları düzeltip 1 ay içerisinde ücretsiz olarak yine giriyorsunuz. Zaten yukarıdaki hususlara riayet ederseniz başınız ağrımaz.
Hatta sizlere bir zamanlar kahrımı çeken 1987 model taunus’umla muayene yolculuğumu da anlatayım. En azından eski araç sahiplerine bu açıdan da yol göstermiş olurum:
Yerli araç tarihinin efsanelerinden taunus’u ilk aldığım zaman lpg’si, ruhsatı vs. hepsi tamamdı. Hatta alırken, benden önceki sahibine egzoz emisyon testini de yaptırmıştım (ucu ucuna geçmiştim/çaktırmaa). Her neyse, aracımın muayene zamanı geldi. Tüv Türk’teki yönergeleri okudum, videoları izledim ve aracın eksiklerini çıkardım. Lastiklerim berbat durumdaydı ve frenlerde hiçte iç açıcı değildi. Farlarda sallantıdaydı. Muayene’ye girmeden önce dört takım lastik aldım (lastikçiler de günlük olarak kiralanıp muayeneye girip sonra eskilerle yola devam etme saçmalığını yapmayın. Aman ha! aracın en önemli parçalarından birisi lastiktir). Fren balatalarını değiştirdim ve fren hidrolik yağına baktırdım. Motor bakımını 1 km önce yaptırdığım için ona el değmedi. Birde far ayarı yaptırdım.
Vee kader günü. Egzoz emisyonum zaten tamamdı ve iki yıl geçerliliği vardı. E gerekenleri de yaptım. Ha bu arada arka emniyet kemeri benim araçta yoktu. Fakat M1 sınıfı yani otomobiller için arka koltuklar 01.01.1995 tarihinden itibaren yola çıkmış araçlar için zorunlu olduğundan ondan da yırtmıştım. Çektim arabayı istasyona. Sıra bana geldi. Aracı incelediler. Sağından girdi solundan çıktılar. Tabi içimde korku yok değil. Sonuçta araç 87 model ve motor yağ kaçağı gibi sorunları da vardı. İşlem bitti. Hasan Bey, buyurun evraklarınız, geçmiş oldun dediler! Birkaç hafif kusurla. Tamam tamam birçok hafif kusurla muayeneden geçmiştim. Artık iki yıl kafam rahattı.
Ağır kusur almama ve ikinci kez muayeneye gitme zorunluluğuna düşmeme adına aracınızdaki belirgin hataları düzeltin ve TÜV istasyonuna öyle gidin.
Henüz yorum yapılmamış.