Oto Kokpit

2014 Yeni Kasa Skoda SuperB 1.6 TDİ DSG Elegance İnceleme

2014-yeni-kasa-skoda-superb-1-6-tdi-elegance-1
Skoda SuperB, 1930’lu yıllara kadar dayanan geçmişi ile var olsa da biz onu 2001 yılındaki o efsane kasası ile tanıdık. B5 kasanın popülerliği ile geniş beğeni kitlesine ulaşan araç, B6 kasanın yollara çıkması ile bu popülerliğini zirveye taşıdı. Vee geçen sene de makyajlı kasası ile daha şık ve teknolojik detayları ile bizlerle buluştu. Bende, sizler için bu aracın 1.6 TDİ elegance paketini inceledim.

Led’in getirdiği çekicilik ve yine geniş iç mekanı ile Yeni SuperB
2014 yeni kasa skoda superb‘nin tasarımındaki en büyük farklılıklar sizlerinde bariz olarak dikkatini çektiği üzere, aydınlatma ekipmanlarında gerçekleşti. Sadece aydınlatma sistemi olarak değil aracın tasarım yapısında da belirgin değişimler yaşandı. Bunların detayına girmeme gerek, zaten değişimler az çok belli oluyor. Bu aracın asıl ilgilenecek alanı iç mekanı oluyor. B5 kasadan beri passattan uzun olduğu ve ondan daha üstün olduğu hep söylendi. Üstünlüğü görecelidir ama bu aracın diz mesafesi kesinlikle çok iyi seviyede olduğunu söyleyebilirim. Hani “gemi gibi araba” tabiri vardır ya, işte bu araç için söylenmiş olmalı. Biraz iddialı olacak ama bu aracın diz mesafesi mercedes e serisi kıskandıracak cinsten. Zaten gerek önde gerekse arkada oturduğunuz zaman aracın o geniş hacmi sizi içine çekiyor ve sizin lüks bir araçta olduğunuz hissini size veriyor. Bu genişlik aynı zamanda bagaj hacminde de geçerli oluyor. Gerçi 560 litrelik hacim, passat ile aynı olmasına rağmen skoda superb‘nin aynı zamanda liftback özelliği taşıması, ona yükleme de daha fazla alan kazanmasını sağlıyor. Birazda sürüş dinamikleri üzerine konuşalım.

Her şey Güzel Motor Yetersiz
Skoda SuperB için 1.6 tdi motorun yeterli olduğunu her ne kadar söyleseler de bu araç için zayıf kaldığını ve pazarlama kurbanı olduğunu her zaman savunacağım. Kullandığım araç 1.6 tdi 105 beygir 250 nm torka sahip ama buna karşın 1519 ağırlıkta var. Evet, bu motor vw’nin birçok modelinde yeterli olabilir ama yeni skoda superb için aynı durum söz konusu değil. Böylesine büyük ve ağır başlı aracı, yolda daha iddialı yürümesi için kesinlikle çok daha güçlü motora ihtiyaç var. Bu sözlerim, şu yanlış anlaşılmayı ortaya koymasın. Evet, yetersiz ama kesinlikle aracı yolda bırakan bir motor değil. Gaz tepkisine yanıt verip üst devirlere kısa sürede taşımaya çalışıyor. Fakat bunu yaparken sakin davranıp, o istediğiniz ivmelenmeyi vermiyor. Gerçekleştirdiğim kısa sürüşte en çok dikkatimi çeken nokta bu olmuştu. Fakat şanzıman gayet başarılı çalışıyor. Sakin kullanımda asfalt üzerinde adeta süzülüyor ve konfor hissi gerçekten iyi. Detaylı bir sürüş olmadığı için genel ifade kullanmıyorum. Çünkü, bozuk bir yolda süspansiyonların size neler verdiği de çok önemli. Fakat ses yalıtımı, sürüş hissi ve benzer ögeler de sorun göremedim.

Sonuç olarak yenilenen skoda superb küçük makyaj operasyonundan sonra biraz tarz değiştirip, güncel skoda modelleri ile aynı tarzı yakalamış. Yine büyük, yine uzun ve yine konforlu bir otomobil. Fakat aracın yenilenme sürecinde olduğunu bir kez daha belirteyim. Önümüzdeki sene skoda superb B7 kasayı aramızda görebiliriz. İncelediğim araç, vergi artışından önce 80.000 TL bile değildi, fakat şuan 90.700 TL ile satışa sunuluyor. Evet, 2014 yeni skoda superb fiyatını fazla bulabilirsiniz ama denk olan motor seçeneklerinde vw passat, opel insignia, citroen c5, peugeot 508 gibi rakiplerinden daha uygun olduğunun altını çizmek istiyorum. Yani ülkemiz şartlarına göre fiyatı uygun, lüks ve geniş bir otomobil almayı düşünenlerin listesinde “skoda superb” yer alıyorsa verdiğim bilgilere göz atabilirler.

2014 Yeni Kasa Skoda SuperB 1.6 TDİ DSG GreenTech Teknik Özellikleri
Motor: 1598 cc 105 beygir 250 nm tork
Performans: 0-100 km/s: 12.2 saniye – Maksimum hız: 193 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 5.6 / 4.2 / 4.7 / 120 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4833 mm / 1462 mm / 1817 mmm
Bagaj Hacmi: 565 lt
Boş Ağırlık: 1519 kg


2014 Skoda SuperB 1.6 TDİ DSG GreenTech-1

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }