Oto Kokpit

2014 Yeni Kasa Kia Rio HB Fancy 1.4 CRDİ İnceleme

2014-yeni-kasa-kia-rio-hb-1-4-crdi-inceleme-1
Oto Kokpit’te otomobil incelemelerine devam ediyorum. Otomobil bayilerinin anlayışsızlıkla yaklaştığı bugünlerde bırakın detaylı test yapmayı, otomobil incelemesi için bile zor araç buluyorum. Sağ olsun berkan otomotiv bu konuda yardımcı oldu ve 2014 yeni kia rio hb inceleme fırsatını sundu. B segmentinde almanlara karşı ciddi alternatiflerden olmaya başlayan yeni rio hb ile küçük bir gezinti yaptım. Daha önce en ciddi rakiplerinden birisi olan vw polo’yu da kullandığım için iki araç arasındaki farkları yeni versiyonu ile karşılaştırma olarak görebildim. Otomobil fiyatlarının başını alıp gittiği bugünlerde, kia rio hb ne kadar cezbedici duruyor?

Kendisine Çeken Başarılı Tasarım
2014-yeni-kasa-kia-rio-hb-1-4-crdi-inceleme-4
B segmenti araçların tasarımı konusunda önceden o kadar dikkat çekici değildi. Fakat bu sınıftaki araçlar artık öyle rekabet noktasına geldi ki, firmalar c segmentini kıskandıracak kadar şık araçlar tasarlamak için savaşıyorlar. Şuan kia rio’nun alman, fransız, italyan japon ve birçok rakibi tasarım konusunda tercih edilmesi zor araçlar sunuyor. Güney koreli kia’da bu konuda üzerine düşeni yaptığını düşünüyorum. Şunu söyleyebilirim ki, bu araç 2. jenerasyonundan sonraki yaşadığı tasarımsal değişim bambaşka olmuş. Daha önce bu aracın 2. nesil sedan modelini de kullanma fırsatım olmuştu. İkisi arasında bariz değişimler var. Bir kere içerisine bindiğiniz an yeni kokpit tasarımı, teknolojik konfor donanımları ve kalite hissi daha yüksek koltuklar dikkat çekiyor. Fakat hazır yeri gelmişken değineyim. Aracın malzeme kalitesi alman rakibine (vw polo) göre daha alt seviyede olduğunu gördüm. Özellikle koltuklar daha sert ve bu uzun yolculuklarda rahatsız edecek nitelikte. Bu arada vw polo ile kıyaslıyorum. Çünkü ülkemizde bu sınıfta vw polo kalite, performans vb. konularda kullanıcıların ve takipçilerin daha çok dikkatini çekiyor.

Donanım konusunda şaşırtıyor
2014-yeni-kasa-kia-rio-hb-1-4-crdi-inceleme-19
Natty, fancy ve sporty olarak 3 donanım seviyesi ile müşteriye sunulan bu aracın incelemeye aldığım paketi 1.4 crdi fancy idi. Bu paketi kia’nın orta seviyesi olarak yer alıyor. Orta seviye dememe bakmayın. Elektrikli ısıtmalı, katlanabilir sinyalli yan aynalar, deri direksiyon simidi, hız sabitleme, otomatik klima, bluetooth özelliğine sahip mp3 çalar, usb, ipod ve aux girişi, soğutmalı torpido gözü, ön kol dayama, otomatik farlar, yağmur sensörü gibi özellikler yer alıyorken güvenlik özelliklerinde ABS,EBD,BAS,ESP,TCS, yokuş kalkış desteği, acil fren sinyali, sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları yer alıyor. Yani b segmenti olup orta seviyede olmasına rağmen bu donanım paketi vw polo’ya göre çok daha dolu ve fiyatı daha daha uygun. Fiyat konusuna yazının sonunda geleceğim. Fakat değinmek istediğim bir nokta var. Artık b segmenti ve türevi araçlarda ESP ve benzeri güvenlik donanımları standart olarak sunulması şart koşulduğu için kia firması, yeni rio modelinde az önce saydığım güvenlik özellikleri, 3 donanım seviyesinde de standart olarak sunuyor. Fakat donanım konusunda canımı sıkan bir detay var, onu aktarmazsam olmaz. Bu aracın orta seviyesinde böylesine özellikler olmasına rağmen “park sensörü” maalesef yer almıyor.

Kısa sürüşte hissettirdikleri
2014-yeni-kasa-kia-rio-hb-1-4-crdi-inceleme-2
Bayilerden aldığım araçlarla sürüşler kısa olduğu için bende genellikle bana ilk olarak hissetirdiklerini sizlere aktarıyorum. Fakat uzunca kullandığım araçlarla çok daha sağlıklı sonuçlara ulaşıyorum. 2014 yeni kia rio hb incelemesinde de bu konuda fazla aktaracaklarım yok. Fakat ilk sürüş izlenimlerim olumlu olduğunu söyleyebilirim. Zaten genellikle olumlu olur :). Her neyse, kaput altındaki 1.4 litrelik turbo beslemeli motorun 6 ileri manuel şanzıman ile yürümesi gayet iyi. 90 beygir 240 nm tork, kağıt üzerinde burun kıvırtsa da bu araç gerçekten seri ve yolda yürümesi de size güven veriyor. Hani halk tabiri vardır, “oturaklı” diye. İşte bu aracın size ilk hissettirdiği de bunlar oluyor. Fakat işin ilginç tarafı, bu araçta hiçte ummadığım bir detayın yer alması oldu. Gaz pedalı altında otomatik araçlarda yer alan kick down tuşu gibi bir klik yer alıyor. Bu neye yarıyor? Bildiğiniz bu araçlar hafif ve motorları yüksek çekiş gücüne sahiptir. Dip gaz yaptığınız an sizi koltuğa yapıştırırlar. İşte bu tuş, gazı seviyesini ayarlamanıza yardımcı oluyor ve tam gaz yaptığınız an (vitesin kaçta olduğuna bağlı olarak) 240 nm torku sizin emrinize sunuyor. Yani bu özellik dengeli bir sürüşe yardımcı oluyor. 6 ileri manuel şanzımanın da kemikli olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Yani biraz sert. Aracın üzerinde 16 inçlik jantlar yer aldığı için, insanın aklına konfordan yana dezavantaj oluşturup oluşturmadığı geliyor. Temiz asfaltta sürdüğüm için bir şey anlamak mümkün olmuyor :). Fakat bu araç sahiplerinin en çok yakındığı noktalardan birisinin sert süspansiyon olduğunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Aracın frenleri ise, olması gerektiği gibi çalışıyor. Fakat ilerleyen zamanda bu araçla birkaç gün geçirdikten sonra olan biteni daha iyi yazmayı düşünüyorum.

Yeni kia rio hatchback incelemesi sonuna geldik. Son olarak söyleyeceğim konu fiyat üzerine olacak. Test ettiğim araç 50.750 TL fiyat etiketine sahip. Aslında yeni rio’nun en büyük özelliği de sanırım bu oluyor. Önceden bu fiyatlara çok tepki gösteriyordum. Fakat öyle bir hale geldik ki cebinizden en az 50.000 TL çıkmadan iyi bir araba binmek hayal oldu. Şuan b segmenti az yakan orta donanımlı bir araç almak istiyorsanız maalesef durum böyle. Mesela konuk aracımıza denk olan renault clio touch 53.850 TL, opel corsa active 1.3 cdti 52.263 TL ya da yeni vw polo 55.700 TL. Durum böyleyken yeni rio hb, 1.4 cdri motoru ve fancy donanım paketi ile öne çıkıyor. Ha ondan daha uygun fiyata hyundai i20 1.4 crdi sense ya da seat ıbiza 1.6 tdi reference donanım paketi ile satışta yer alıyor. Her inceleme sonunda dediğim gibi tercih sizin. Şimdi sizleri için çektiğim, kia rio hb modelinin fotoğraflarına geçelim.

2014 Yeni Kasa Kia Rio HB 1.4 CRDİ Teknik Özellikleri
Motor: 1.4 litre 90 Beygir 240 Nn Tork
Şanzıman: 6 ileri manuel
Performans: 0-100 km/s: 14.2 saniye – Maksimum hız: 172 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 5.0 / 3.8 / 4.3
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4045 mm / 1455 mm / 1720 mm
Bagaj Hacmi: 288 lt
Boş Ağırlık: 1164 kg


2014 Kia Rio HB Fancy 1.4 CRDİ-1

Yorumlar
  1. Servet dedi ki:

    Hala seve seve kullandığım bir araç

  2. Emre dedi ki:

    Bu aracı tavsiye eder misiniz?

] }