Oto Kokpit

2014 Yeni Kasa Fortwo ve Forfour Resmi Tanıtımı Yapıldı

2014-yeni-fortwo-ve-forfour-32
1994 yılında alman devi mercedes’in swatch adlı firma ile ortak ürünü olarak ortaya çıkan “smart“, küçük ve sevimli tarzıyla her geçen gün kalabalıklaşan şehirlerde yer alan araçlara karşı alternatif olarak otomobil dünyasında yerini aldı. Smart fortwo ile zirve yapan bu marka, coupe ve cabrio modelleri ile ihtiyaçların sınırlarını zorlayıp daha yaşanılır otomobil olma özelliğini de gösterdi. Daha sonra boyutu biraz daha artırma yolunda gidildi ve ortaya smart forfour çıktı. Fakat bu modelin üretimi fazla sürmedi. Açıkçası pekte sevimli değildi. Yola smart fortwo ile devam eden alman firma aldığı yeni değişim kararı ile iki modelini de yeniledi. Yeni smart fortwo ve yeni smart forfour geçtiğimiz günlerde yapılan basın tanıtımı ile resmi olarak ilan edildi. Araç hakkında birçok detaya ulaştım. Bakalım bu iki sevimli otomobilde neler değişmiş?

Yenilikçi Tasarıma Sahip Smart Kardeşler
2014-yeni-fortwo-ve-forfour-35
Smart kardeşlerin ön tanıtımı yapılırken en çok vurgulanan tema, aracın değişen gövde yapısı olmuştu. Yani daha büyük smart için vurgu yapıldı. Forfour için bu geçerli değil ama yeni kasa smart fortwo boyut anlamında büyüme yaşadı. Uzunluk açısından sabit kalan yeni fortwo, +10 mm birimlik artışla 1.66 m genişliği ulaşmış. Yükseklik ise +10 mm birimden fazla olmuş ve daha büyük görünüme sahip olmuş. Yeni smart forfour da ise uzunluk 3.75 metreden 3.49 metreye, genişlik ise 1.68 metreden 1.66 metreye gerilemiş. Yükseklik ise 1.45 metreden 1.55 metreye çıkmış. Bu kısalmadan dolayı bagaj hacmi de 268 litreden 255 litreye gerilemiş. Boyutlardaki değişimi bir kenara bırakıp tasarımdan bahsedeyim. Smart fortwo 1998 yılında W450 kasa ile yollara çıktığında küçük mü küçük görünümü ile dikkatleri üzerine çekti. 2007 yılında ikinci nesil W451 kodlu kasa yola çıktığında benzer tarz kullanılmıştı. İkinci neslin günümüze kadar küçük değişimlerle gelmesi, onu yenilikçi yapmadı. Daha karizmatik ve güven veren tasarım lazımdı. Zira rakipleri bu anlamda ondan daha ilerideydi.

Aynı durum smart forfour içinde geçerliliğini korudu. Hatta bu modelin 2004-2006 yılları arasında üretim bandı macerasını göze alırsak başarılı bir adım olarak atılmadığını da düşünebiliriz. Açıkçası bu aracın tasarımını simsarlara çok benzetmişimdir. Yani başarılı bulmuyordum.

Yıl 2014 ve değişim zamanı. Alman firma, opel adam, vw up, skoda citigo ve fiat 500 gibi rakiplerin bulunduğu küçük şehir oyuncaklarının arasına yeni kozlarını sundu. Yuvarlak hatların hakim oldu yeni smart forto ve forfour modellerinde, led aydınlatma sistemi, karartılmış farlar, büyük ızgara yapısı ile bu araçların “oyun geri döndüm” dediklerini duyar gibiyim.

Donanımlarıyla Smart’maya Geliyor
2014-yeni-fortwo-ve-forfour-26
Mercedes bünyesinde faaliyet göstermenin meyvelerini donanım özelliklerinde de fazlasıyla toplayan smart, yeni modellerinde de bunu tüketiciye yaşatıyor. Tamamen yenilenen smart fortwo ve forfour araçlarının iç tasarımındaki değişimde birkaç basit seçenek yerine daha canlı renkler ve kişiselleştirilebilir parçalara yer veriliyor. İç mekanda ilk bakışta öne çıkan 3.5 inçlik lcd ekran üzerinden kontrol edilen multimedya sistemine sahip olan yeni smart modellerinde 240 watt gücüne sahip 6 kanallı ses sistemi sunuluyorken, daha fazlasını isteyenler için 320 watt çıkış gücüne sahip ses sistemi de sunuluyor. Cam tavan opsiyonuna sahip olan yeni smart modellerinde tamamen açılan tavan özelliğine de yer veriliyor. Fakat bu aracın asıl mahareti güvenlik özelliklerinde yer alıyor. ABS, ASR ve ESP temel güvenlik donanımlarına ek olarak yokuş kalkış desteği, mesafe uyası ve kör nokta özelliği, yaya algılama sistemi özellikleri 2014 yeni kasa smart fortwo ve forfour’da yer alıyor.

3 Farklı Motor Seçeneği Sunuluyor
2014-yeni-fortwo-ve-forfour-23
Smart tarafından yapılan basın açıklamasına göre yeni smart fortwo ve yeni smart forfour modelleri için 3 farklı motor seçeneği yer alıyor. İlk seçenek 60 beygirlik. İkinci seçenekte 1.0 litrelik 71 beygir ve 91 nm tork güç üreten 3 silindirli seçenek yer alıyor. Bu ikisini de güçsüz bulanlar için 0.9 litrelik 3 silindirli turbo beslemeli 90 beygir ve 135 nm tork güç üreten üçüncü benzinli seçenek sunuluyor. Ayrıca bu seçenekte start-stop özelliği de yer alıyor. 5 ileri manuel ve yeni çift kavramalı otomatik şanzıman ile kullanıcıya sunulacak olan bu iki yeni smart modeli için fiyat bilgisi ve detaylı teknik özellikler henüz açıklanmadı. Fakat 1.0 litre 71 beygirlik seçeneğin avrupa için baz fiyatı 11.000 euro olarak belirlenmiş. 2014 yeni kasa smart fortwo ve forfour’un ne zaman satışa çıkacağı da açıklandı. 2014 Kasım ayı içerisinde avrupa pazarına sunulacak. Fakat Türkiye detayları henüz yer almıyor. Şimdilik aktaracaklarım bu kadar. Buyurun haberin medya içeriklerine geçelim.

2014 Yeni Kasa Fortwo ve Forfour Foto Galeri

Smart Fortwo Video

Smart Forfour Video

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }