Brunei Sultanı’nın McLaren F1’i, Astronomik Fiyata Satıldı
Otomotiv tarihinin en ikonik ve değerli otomobillerinden biri olan McLaren F1‘in çok özel bir örneği, Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah‘ın efsanevi koleksiyonundan çıkarak müzayedeye geldi. Şasi numarası 014 olan bu nadide araç, ilk olarak 1994 yılında Titanium Yellow renginde üretilmiş ve Brunei Kraliyet Ailesi’ne teslim edilmişti. Zaman içinde ABD’ye giden ve birkaç el değiştiren bu F1, 2007 yılında McLaren tarafından kapsamlı bir modifikasyondan geçirilerek High-Downforce Kit ve LM spesifikasyon interior ile donatıldı. Ibis White rengine boyanan McLaren F1, Lewis Hamilton ve Michael Schumacher gibi isimlerin imzalarını taşıyor. Sadece 22.065 km yol yapmış olan bu koleksiyonluk otomobil, RM Sotheby’s müzayede evi tarafından 5 Aralık’ta Abu Dabi’de satışa çıkarıldı. Gelin bu efsanevi süper otomobilin hikayesini, fiyatını ve teknik detaylarını öğrenelim.
Brunei Sultanı’nın McLaren F1’nin Teknik Özellikleri
Motor: 6.1 litre BMW S70/2 V12, 627 bg, 651 Nm tork
Şanzıman: 6 ileri manuel
Performans: 0-100 km/s: 3.2 saniye, Maksimum Hız: 391 km/s
Ağırlık: 1.138 kg
Üretim Yılı: 1994
Mevcut Renk: Ibis White (Orijinali: Titanium Yellow)
Özel Donanımlar: High-Downforce Kit (GTR ön tampon, sabit arka kanat), LM spesifikasyon interior, OZ Racing hafif alaşım jantlar, geliştirilmiş egzoz sistemi
Kilometre: 22.065 km
Özel Modifikasyonlar ve Koleksiyon Değeri
Karşımızda duran bu McLaren F1, 2007 yılında Woking’deki McLaren merkezinde kapsamlı bir dönüşüm geçirdi. High-Downforce Kit takılarak, standart aktif arka kanat yerine sabit bir spoiler, GTR’den ilham alan ön tampon ve splitter, LM spesifikasyon ön kanat panjurları monte edildi. İç mekanda ise yarış tarzı sürücü koltuğu, daha fazla açıkta karbon fiber kullanımı ve geliştirilmiş klima sistemi ile LM spesifikasyonuna dönüştürüldü. Bu modifikasyonların maliyeti yaklaşık 500.000 ABD Doları’na ulaştı. Araç ayrıca, 1996’da Michael Schumacher ve 2007’de Lewis Hamilton tarafından imzalandı. Orijinal Facom alet setiyle birlikte gelen bu F1, 2018’de McLaren Philadelphia’da yakıt hücresi değişimi de dahil kapsamlı bir bakım geçirdi.
Brunei Sultanı’nın McLaren F1’i Kaça Satıldı?
RM Sotheby’s tarafından 5 Aralık 2025’te Abu Dabi’de düzenlenen müzayedede satışa sunulan bu McLaren F1, 25,317,500 dolara satıldı. McLaren F1’in bu fiyatı, onu dünyanın en değerli otomobillerinden biri yaptı. RM Sotheby’s tarafından satılan tarihin en pahalı 11. aracı unvanını kazandırdı.








Henüz yorum yapılmamış.