Oto Kokpit

Motor Rektifiye Nedir? Neden Yapılır?

Motor Rektifiye Nedir? Neden Yapılır?

Araçlara hareket kabiliyeti veren parçaların bütününe motor adı verilmektedir. Özellikle içten yanmalı motorlarda oldukça fazla parça birbiri ile birlikte çalışmakta ve araca enerji sağlamaktadır. Rektifiye kelimesi Fransızca’dan türetilmiş bir kelime olup düzeltme anlamına gelmektedir. Motorda bulunan parçalar kullanım sonucu aşınır ve sistemin çalışmasını engellemeye başlarlar. Özellikle silindir, motor bloğu, supaplar, biyel kolu, eksantrik milleri, triger kayışı gibi hareketli yapılar çok çabuk aşınıp kullanılamaz hale gelir. Bunların değişim işine rektifiye denilmektedir.


Motor Rektifiye Nedir?

Ne Zaman Yapılır?
Silindir ve motor bloğu içerisinde hava ve yakıt karışımı bulunmalı, silindir üstünde ise soğutucu ve kayganlaştırıcı yağ dolaşmalıdır. Silindir üzerinde bulunan conta bu yağ ve motor bloğunu birbirinden ayırır. Uzun kullanım sonucu contalar aşınır yağ, yanma odasına karışmaya başlar ve motor performansı düşer. Özellikle yağ tüketiminin arttığı durumlarda, motor performansının düştüğü zamanlarda, ilk çalıştırmalarda zorlanma yaşandığında, triger kayışının hasar gördüğü durumlarda reKtifiye zamanı gelmiş demektir.

Nasıl Yapılır?
Rektifiye yapılacak motor, ilk aşamada yerinden sökülür ve kontrol altına alınır. Güzelce temizlendikten sonra hasarlı parçalar belirlenir. Motor bloklarında meydana gelmiş arızalar için blok içleri işlenir, daha sonra silindirler de bu işleme işlemine uygun olacak şekilde honlama denilen talaşlı imalat işlemine tabi tutulur. Oldukça hassas derecelerde yapılan bu işlemlerden sonra motor bloğu ve silindir birbiri ile doğru şekilde çalışmaya başlar. Krank milinde gerekli taşlama ve temizleme işlemleri gerçekleştirilir. Supap sızdırmazlıkları ve zamanları kontrol edilir.

Nelere Dikkak Edilmeli?
Kullanılamaz duruma gelmiş parçaların (conta,burç, rulman vs) orijinal parça ile değiştirilmesi gerekmektedir. Araç üreticilerinin izin verdiği kimyasallar, yağlar kullanılmalı, masraftan kaçınılmamalıdır. Silindir honlama ve blok işleme işlemlerinde kullanılacak makineler kalibrasyonlu olmalı ve bakımları yapılmış olmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }