Oto Kokpit

Araç Ruhsatını Üstüne Alma İşlemleri Nasıl Yapılıyor? (2017)

Araç Ruhsatını Üstüne Alma İşlemleri Nasıl Yapılıyor? (2017)

Günlük hayatta vazgeçilmez olan hatta kimileri için ailesinin bir parçası gibi gördüğü ilk gördüğü anda bu benim olmalı dediği aracı alıp eve götürmek o kadar da kolay değil. Satın alma işlemi gerçekleştirdikten sonra gözünüzde büyüyen araç ruhsatı üstüne alma işlemleri ertelenmeden bir an önce halledilmelidir. Geciktirilmesi durumunda bir takım yasal sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için vakit kaybetmeden işlemlere başlamalısınız. Aşağıda sizler için araç ruhsatı üstüne alma işlemleri detaylıca anlatılmıştır.

Araç Ruhsatını Üstüne Alma İşlemleri  (2017)

İlk kaz araç alacak kişiler için araç alma prosedürleri genelde biraz kafa karıştırıcı ve zor geliyor. Eskiye nazaran araç ruhsatı üstüne alma işlemleri artık daha kolay bir şekilde ve daha kısa sürede halledilebiliyor. Eğer isterseniz bu konuda tecrübeli kişilerden teknik destek alabilir ya da maliyeti düşük olan bu işlemleri kendiniz yaparak tecrübe edebilirsiniz.

Eğer aracınız sıfır kilometre ise geren belgeler;

  • Aracın teknik belgesi
  • Alıcı adına kesilmiş fatura
  • Trafik sigortası
  • Özel tüketim vergisi, bu vergi satın aldığınız bayi tarafından ödeniyor.

Yeni uygulanan bir yöntem ile sıfır kilometre araç alan kişilerin işlemleri emniyet değil de acente tarafından bilgisayar ağı ile gerçekleştiriyor ve araç sahibine araç ruhsatı 1 hafta içerisinde posta ile teslim ediliyor.

Eğer aracınız ikinci el ise gererken belgeler;

  • Vergi dairesinden alınan vergi ilişik kesme belgesi
  • Noter aracılığı ile yapılan satış senedi
  • Alınan araca ait Tescil ve Trafik belgeleri
  • Alıcının yapması gereken zorunlu maliyet sigortası

Elinizdeki belgelerle birlikte araç sahibi (yani araç faturası kimin üzerineyse) Trafik Şubesine başvuruyor. Başvuru yapılırken sizden EK-1 belgesini doldurmanızı isteyecekler yeni plakaya göre bu belgeyi dolduracaksınız. Yetkili kişilerin imzaları atmasından sonra ruhsat belgeniz artık elinizde olacaktır. Eğer ruhsatı noter işlemlerinden hemen sonra alamayacaksanız noterin verdiği geçici ruhsat ile 15 gün araç kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yorumlar
  1. Furkan Demir dedi ki:

    17 Yaşındayım kendi üstüme araç alabilirmiyim lütfen biri cevaplasın hiç bir yerde buna dair net bir cevap yok. Şimdiden Teşekkürler.

    1. HCB dedi ki:

      Veliniz ile birlikte noterde taahhütnameli olarak satın alabiliyorsunuz. Daha fazla bilgi için en yakın notere danışabilirsiniz.

  2. Burak sakarya dedi ki:

    Hocam 17 yaşında ki bir bireyin üzerine araba yapılabilir mi?

] }