Oto Kokpit

2018 Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

2018 Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

Vee kış geldi kapıya dayandı. Aralık ayına sadece iki gün kaldı. Bu da demek oluyor ki zorunlu kış lastiği takma zamanı geldi. Otomobil haberlerini takip ediyorsanız bu uygulamanın 1 Aralık 2017 tarihinde başlayıp 1 Nisan 2018 de sona ereceğini duymuşsunuzdur. Fakat kapsamı hakkında pek bilgi yoktur. Hem bu konuyu aydınlatmak hemde kış lastiği üzerine birkaç bilgi paylaşmak için bu yazıyı hazırladım. Hadi yazının devamına geçelim.


2018 Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması

Geçen sene 54 ili kapsayan oldukça detaylı kış lastiği uygulamasına geçildi ve bu sene de gerekenler yapılacağını düşünüyorum. Kış lastiği takmayanlar için bu yıl 625 TL ceza kesiliyordu. 1 Ocak 2018’den itibaren bunun 715 TL olacağı ön görülüyor. Kış Lastiği Uygulaması Kimler İçin Zorunlu? Bu konuda kafalar oldukça karışık. Uygulama 1 Aralık 2017’de başlayıp 1 Nisan 2018 tarihine kadar sürecek ve bu uygulama; eşya ve yolcu taşıyan, tescilli motorlu araçları ve yabancı plakalı araçları kapsıyor. Kapsam dışında tutulan araçlar ise lastik tekerlekli traktörler, iki ve üç tekerlekli taşıtlarla yapılan taşımalar, römork ve yarı römorklar, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlar olacak. Fakat 01.04.2017 tarihinde yayımlanan “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” adlı kanun maddesinde –hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği takmalarını kapsamamaktadır– ibaresi eklenmişti. Yani şahsınıza ait araçlara kış lastiği takmak zorunda değilsiniz. Fakat geçen sene bazı ildeki Valilikler bölgesel olarak uygulama getirip tüm araçlara zorunlu tutmuştu. Bunu da bir kenara not edeyim.

Kış lastiği, aile masraflarının ağırlaştığı kış aylarında hanenize ekstradan yük getirebilir. Fakat hiçbir şey canınızdan önemli değil. Kışın araç tekerlerinin tutunması daha güçleşecek ve üzerindeki mevsimlik ya da yaz lastiği diye tabir edilen tekerler gerekli tutunmayı sağlamayacaktır. Bu yüzden her gün canınızı emanet ettiğimiz araçlar bizim ve sevdiklerimizin sonunu getirebilir. Eğer ağır kış koşullarının yaşandığı bölgede yaşıyorsanız, mutlaka kış lastiği takın derim. Hatta yoğun kar altındaki bölgelerde zincirsiz asla yola çıkmayın. Yasalar toplumsal düzeni sağlamak içindir. 1 Aralıktan itibaren kış lastiklerimizi takalım ve güvenli sürüş için sağlam bir adım atmış olalım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }