Oto Kokpit

2018 Yılına Girmeden Cam Filmi Yasaklandı. Peki Neden?

2018 Yılına Girmeden Cam Filmi Yasaklandı. Peki Neden?

Son günlerde otomobil kullanıcılarının canını çok yakan bir konu gündemde konuşuluyor. Cam filmi! Birçok kişi devlet büyüklerinin aldığı bu karardan dolayı şikayetçi. Halbuki Bakanlığın 26 Ekim 2016 tarihinde yayınladığı yönetmelikte ön camlar haricinde film çektirilmesi serbest hale getirilmişti. Hatta bende bunu bilerek önümüzdeki yaza doğru kendi aracıma çektirmeyi düşünüyordum. Fakat 21 Ekim 2017 tarihindeki düzenleme ile bu ibare kaldırılıp Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63. maddesindeki “Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.” ibaresi geri getirildi. Yani cam filmi yasak. Peki Neden? İşte cevabı…


2018 Yılı Cam Filmi Cezası NE Kadar?

3 gün önce düzenlenen yönetmelikle artık araçlara cam filmi yasak ve cezası da 427 lira. Şuan en düşük işçilikte cam filminin 150 TL’den başladığını düşünürsek otomobil kullanıcısına cezayla birlikte ciddi külfet getiriyor. Peki bu nereden çıktı? Bir anda serbest olan şey neden yasaklanır? Aslında perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Geçen hafta ekonomi haberlerinde “2018 yılında trafik cezalarından 40 milyon TL gelecek” başlığıyla haber yayınlanmıştı. 2018 yılı içerisinde devlet bütçesine 617.3 milyar lira vergi, 23.7 milyar lira da harç geliri hedefi konulduğu ve para cezalarından ise 12.8 milyar TL geleceği tahminler arasında yer alıyordu. Bu ceza kalemleri arasında 40.3 milyon liranın da trafik cezalarından geleceği belirtilmişti. Yani devlet büyüklerimiz açıkça cezanın yazılacağı yerin kapısını hafiften göstermişti. Zaten peşine de yönetmelikte düzenleme yapıldı. Akabinde cezalar kesildi. Zaten kurallara uymayan egzozlu araçlara göz açtırılmıyordu. Şimdi de buna cam filmli araçlar eklendi.

Burada can sıkıcı nokta var. Neden serbest bırakıldı. 2018 yılı içerisinde idari cezalardan kesilmesi beklenen gelir 4.4 milyar TL ve trafik cezaları bunun düşük kısmını oluşturuyorken böyle bir düzenleme çoğu kişi tarafından iyi karşılanmadı. Üstelik cam filmleri yazın araç kullanımında ciddi konfor sağlayıp güneş ışınlarından koruyarak sağlığa faydalı yönü olmasına karşın direkt kestirip atılması doğru olmadı. En azından belirli oranda serbest bırakılması araç kullanıcılarını memnun ederdi.

Tabi işin şu boyutu da var. Fabrika çıkışlı cam filmi olan araçlar için herhangi bir yasak yok. O konuda içiniz rahat olsun. Bu işi kanunen yaptırmak isteyenler içinde belirli prosedürler de var. Fakat oldukça detaylı ve ağır işlemlerden geçiyor. Bu konuyu araştırıp ayrı yazı başlığı altında paylaşmayı düşünüyorum. Aracında cam filmi olanlar en kısa sürede söktürsün. Cezası cebinizi yakar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }