Oto Kokpit

2017 Yeni Ford GT’yi Özellikleri ile Tanıyalım

Süper spor otomobil tarihinin en özel modellerinden birisi olarak yakın zamanın en çok ilgi gören 2017 Yeni Ford GT, ikinci jenerasyon olarak yollarda. GT adıyla 2. kasaya kavuşan bu aracın tarihçesi çok daha eskiye dayanıyor. Bu aracı geçmişine kadar ineceğiz ama teknik özelliklerinden donanımlarına kadar da birçok detayını da ele alacağız. Hadi başlayalım.

Yeni Ford GT Teknik Özellikleri

Bir efsanenin devamı
Ford GT, 2004-2006 yılları arasında üretilip 2017 yılında ikinci jenerasyona kavuşmuş S segmenti otomobil olarak lanse edilmişti. 2020 yılına kadar satışı devam edecek olan bu aracın üretimi 500 adetle sınırlandırıldığını da biliyorduk. Fakat tarihçesi çok daha eskiye dayanıyor. Bu aracın atası 1964 yılında üretime başlanan Ford GT40 modelidir. Le Mans 24 saat yarışlarının efsane modeli, yedi litrelik V8 motoru ile çok canları yakan eşsiz Amerikan efsanesi. GT40 o kadar sıkı otomobildi ki devasa yedi litrelik motoru ile 485 beygir 644 nm tork güç üretiyordu ve 346 km/s maksimum hıza ulaşıyordu. Bu teknik verileri 1966 model spor otomobile ait. Bir zamanların en iddialı araçlarından birisi olan GT40, günümüzde yerini onun yarısı hacme sahip versiyonuna bıraktı. Fakat daha güçlü ve atasını aratmayacak kadar iyi performans verilerine sahip. Şimdi Yeni Ford GT’yi daha yakından tanıma zamanı…

Yeni Ford GT Donanımları

Teknik Özellikleri ile 2017 Yeni Ford GT
Ford’un fiesta modelinden tutunda raptor modeline kadar oldukça geniş yelpazede kullandığı Ecoboost sistemi 2017 Ford GT modelinin de kalbine yerleştirilmiş. Burada 3.5 litrelik V6 turbo 600 ps güç üreten ünite yer alıyor. Güç kısmında fazla detaya giremiyorum. Çünkü net bilgilere Ford pek yer vermedi. Fakat edindiğim bilgilere göre 813 nm tork değerine sahip ve 0-60 mil olarak açıklanan ve bizim anlayacağımız dilde 0-96 km/s olarak geçen aralığı 3.2 saniye de tamamlıyor. Bunu yaparken de şanzıman olarak 7 ileri yarı otomatik vitesi kullanıyor. Son zamanların en iddialı performans araçlarından birisi olan 2017 Ford GT modelini özel kılan sadece gücü değil aerodinamik yapısı da oluyor. Öyle ki birçok noktada kullanılan karbon fiber, aracın bu kadar iri cüssesine karşın 1160 kilogram gibi oldukça hafif kalmasını sağlamış. Ayrıca 50 mm’ye kadar düşürülebilen şasi sistemi ile ağırlık merkezi daha da alta çekilip maksimum yol tutuşu için araç şekillenebiliyor. Peki bu araç nasıl duruyor? Yeni nesil Ford GT’de hafif Brembo marka karbon seramik frenler önde 6 pistonlu, arkada ise 4 pistonlu olarak tercih edilmiş. Bu sayede 600 ps gücü dizginlemek zor olmuyor. Birde donanım kısmına bakalım.

Yeni Ford GT Fotoğrafları

Donanımları ile 2017 Yeni Ford GT
8 farklı dış renk, GT’nin efsaneleşen şerit detayları da 8 farklı seçenekle sunuluyor. Ayrıca ön, arka ve yan ekler içinde karbon fiberin parlak ve mat modelleri sunuluyor. Jantlarda ise alüminyum alaşım ve karbon fiber alt başlıkları altında 20 inçlik 10 farklı jant sunuluyor. Dışta son olarak 5 farklı kaliper renk seçeneğinin de sunulduğunu belirteyim. Yaşam alanına geçtiğimizde 4 farklı tema tercihe sunuluyor.

10.1 inçlik dijital gösterge paneli ve kokpitin ortasına konumlandırılmış 6.5 inçlik dokunmatik multimedya ekranı yaşam alanında öne çıkan en önemli ögelerin başında geliyor. Tabi tek detay bunlar değil. Bu araç anahtarsız giriş ve çalıştırma özelliğine de sahip. Öte yandan F1 araçlarından esinlenilmiş direksiyon simidi, kapı panellerinde, kokpit kısmında, orta konsolda ve aracın birçok noktasına karşımıza çıkan karbon fiber malzeme, 2017 Yeni Ford GT‘nin çok sıkı yarış aracı olduğu hissini yansıtıyor.

Yeni Ford GT Türkiye

Genel hatlarıyla 2017 Yeni Ford GT modelini aktardım. Bu araçla en önemli soru fiyatı oluyor. Sadece 500 adetlik üretimle yollarda yer alacak olan bu harika araç için çok ciddi rakamlar konuşuldu. Amerika için 400.000 dolar etiket belirlendi. E tabi bunu ülkemize yansıttığımız zaman ortaya korkunç değerler çıkıyor. Bir zamanlar haber sitelerinde yer alan 4 milyon TL değeri abartı değil. Üstelik son kur değerleri ve ÖTV artışı ile bu otomobil tamamen rüyalarda kaldı. Sırada fotoğrafları var.

Yorumlar
  1. moren dedi ki:

    500 adet ile sınırlı değil aracın üretimi. 2017-2020 arasında senede 250 adet üretilecektir.

] }