Oto Kokpit

2015 Yeni Jeep Renegade 1.6 Multijet Dizel Limited İncelemesi

2015 Yeni Jeep Renegade 1.6 Multijet Dizel Limited İncelemesi
Ocak ayının ortasında sizler için yeni jeep renegade modelini inceledim. Her geçen gün popülaritesi artan crossover sınıfına çok iyi giriş yapıp, şuana kadar iyi talep toplayan bu otomobili farklı yönleriyle tanıma fırsatı buldum. Jeep renegade o kadar farklı sınıfa giriş yaptı ki, ülkemiz pazarında başarılı şekilde optime edilmiş fiyat listesi ve sunduğu özellikleriyle fazlasıyla dikkat çekiyor. Yani amacınız suv görünümlü araç alıp fazla da açılmamak ve vergileme diliminde sıkıntı yaşamamak ise bu araç resmen biçilmiş kaftan oluyor. Çünkü fiyat politikasıyla orta sınıf crossover araçlara yakın olurken, lüks dokusu ve yılların tecrübesine sahip marka değeriyle de audi q3, bmw x1 ve mercedes gla gibi rakiplerine kafa tutuyor. Bazı eksikleri var ama onlarda yakında giderilecek diye düşünüyorum. Artısıyla eksisiyle yeni jeep renegade ‘i sizler için inceledim. İşte detaylar…

Başarılı Retro Tasarım
2015 Yeni Jeep Renegade Tasarım
2015 yeni jeep renegade, bizleri geçmişe götüren tasarıma sahip. Yılların verdiği jeep kimliğini koruyan ailenin en küçük üyesi renegade, gelenekselci kimliğinin yanı sıra macerası ve eğlenceli kimliğini de barındıran detaylara sahip. Özellikle far ve tampon yapısındaki detaylar, onun maceracı kimliğini öne çıkarıyor. İç mekanda ise bu kimlik daha ileri noktaya taşınabiliyor. Bunu da 7 farklı iç mekan dokusuyla yapabiliyor. Fakat genel olarak jeep’in 1941 yılından beri gelen tecrübesini ve klasikleşmiş tasarım yönünü renegade modeli korumuş. Yani retro tasarım hakim olmuş. Zaten bunu kokpitin orta kısmında yer alan “since 1941” kabartmasıyla da vurgulamış. Kısaca dış tasarımıyla ve iç mekanıyla benim hoşuma gitti. En azından son zamanlarda yeni yüzyılın kimliğine göre şekillenen araç olmamış. Şimdi iç mekan ve malzeme kalitesi üzerine izlenimlerimi aktarayım.

Abartıdan Uzak ve Geniş İç Mekan
2015 Yeni Jeep Renegade İçi
Jeep firması 2009 yılında FİAT grubuna geçtikten sonra genel kanı olan “artık alınmaz” düşünceleri oluştu. E incelediğim aracın fiyatı da diğer jeep modellerine göre oldukça uygun duruyor. Bunu da üstüne koyduğumuzda ister istemez bizim insanımızın aklında büyük soru işaretleri oluşmuyor değil. Motor kısmında bundan daha fazla bahsedeceğim ama önce malzeme kalitesi konusuna değineyim. Bir kere kalitesizlik düşüncenizi bu araç için kafanızdan kaldırıp atabilirsiniz. Kullandığım araç Limited donanımlıydı. Deri koltukla gelen bu paket, araca zaten lüks kalite olgusunu içine biner binmez hissettiriyor. Bu kalite olgusu kokpitte, kapı yanlarında ve birçok alanda devam ediyor. Fakat bazı ölü noktalarda az da olsa kalitesizlik hissi veren alanlar yokta değil. Şimdi biraz daha detaylandırarak görsellerle zayıf alanları teker teker aktarayım. Sonra da artılarından bahsedip, merakla beklenen motor ünitesinden konuşalım.

-Yolcuya sıkıntı oluşturacak torpido gözü
jeep renegade torpido
Sınıfına göre geniş iç hacim sunan jeep renegade, bu artısını gölgeleyecek noktalara sahip. Bunlardan birisi de torpido kısmı oluyor. Bu özel yükleme alanı açıldığında yolcunun dizlerine düşecek seviyeye geliyor. Hani orada yolcu olmasa daha da aşağı iniyor. Bunun konumlandırması daha iyi olabilirdi.

+Tabanla bir yükleme alanı işinizi kolaylaştıracak
jeep renegade bagaj alanı
351 litre yükleme hacmine sahip olan bagaj alanını açıldığı anda eşik düzeyi ile bir yapısıyla elinizdekileri kolayca yerleştirme imkanı sunabiliyor. Tabi en büyük kolaylık onları alırken sunuyor. Bazı araçlarda bu alan çukurda kalıyor ve yükleme konusunda sıkıntı oluşturabiliyor. Fakat renegade için bu kısım çok iyi düşünülmüş.

-Rüzgar Sesi Alan Panoramik Açılır Cam Tavan
jeep renegade cam tavan
Jeep renegade ile 100 km/s hızın üstüne çıktığınızda rüzgar sesi kabinde hissedilmeye başlıyor ve 120 km/s hızdan sonra abartılı şekilde ses alıyor. Açıkçası bu opsiyonda birçok marka buna çözüm bulamadı ama renegade için bu biraz daha fazla ses alımına sebep oluyor. Eğer cam tavansız alınırsa bundan kurtulmuş olursunuz. Aksi taktirde uzun yolda kafa ütüler. Ayrıca perde alanı da ince olduğu için yaz aylarında tepeden ısıtma yapabilir.

Kısacası yeni jeep renegade lüks ögeleri barındırırken ailenin büyüklerinin sınırlarını da aşmamaya çalışmış. Küçük negatifleri olsa da onu almaktan vazgeçirecek büyük eksileri yer almıyor.

Fazlasını Beklemeyenlere Düşük Hacimli Dizel Motor
2015 Yeni Jeep Renegade Dizel Motor
Gelelim son bölüme. Bazı imkanlardan dolayı aracı kısa sürede inceleyip sizlere deneyimlerimi sunuyorum. Tabi bunu üç günlük geniş inceleme ve testler sonucunda sizlere aktarmayı çok isterdim ama ülkemiz şartları deyip bu konuyu geçiyorum. Bu şartlar altında yine de jeep renegade dizel ünitesini birazda tanıma fırsatı buldum. Kullandığım araçta 1.6 multijet dizel ünitesi yer alıyor. Evet, fiat ‘ın güncel dizel motoru kullanılmış. “Yaa bu araçta da fiat motoru olmaz ki” diyenleriniz olabilir. Fakat jeep firması bu konuyu bizden daha çok düşünmüştür. Malumunuz ekonomik ve çevreci araçları kullanma devrini yaşıyoruz. Bu aracın sınıfına göre de en uygun motor tiplerini de az çok tahmin edebiliyorsunuz. Zaten avrupalı rakipleri de hangi marka olursa olsun bunu tercih ediyor. Bu yüzden jeep firması da fiat bünyesinde yer aldığı için tabi ki bu motoru kullanacak. Araç italya’da, amerikalı ve italyan mühendislerin çalışması sonucu ortaya çıktığını belirterek devam edeyim. Yazımın başında yeni jeep renegade için birçok artı ve eksisinden bahsettim. Motor üzerine gözlemlediğim en büyük eksi motor sesi oldu. Zira biraz gürültülü çalışıyor. Onun dışında şimdilik 6 ileri manuel şanzımanla sunuluyor. Fakat Mayıs 2015’ten itibaren düşük hacimlerde otomatik şanzıman seçeneği de gelecek. Hemde 9 ileri ZF şanzıman. Aracın kalkışı 1465 + 2 kişi ağırlığına rağmen oldukça tatminkar izlenimi oluşturuyor. Sonuçta bu motor 320 nm tork çekiş gücüne sahip. Üstelik bunu 1750 rpm devirden itibaren sunmaya başlıyor. Bu torkun her an görevde olduğu hissini gaza bastığınız an alabiliyorsunuz. Mesela 100 km/s hızla giderken 6. viteste bile gaza bastığınızda aracın güç üretimi anında başlıyor. Tabi burada büyük ivmelenme ile atiklikten bahsetmiyorum. Yani motorun performansı, hacmine göre iyi izlenim veriyor. Fakat verimlilik konusunda ilerleyen zamanda neler olur orasını bilemiyoruz. Bu konuda 1.6 multijet motor kullanıcılarının ortalama düşüncelerine bakarak aşağı yukarı değerlendirme yapabilirsiniz.

Yeni jeep renegade için birkaç bahsedeceğim yer var. Araçta şuan navigasyon 1.4 benzinli ve 1.6 dizel seçeneği için sunulmuyor. Sadece pusula yer alıyor. Fakat Mayıs ayı içerisinde bununda ekleneceğini söyleniyor. Standart olarak sunulan anahtarsız giriş ve çalıştırma özelliği, fren gücünü geri kazanım özelliği (stop and start), Limited pakette standart olarak sunulan şerit takip sistemi, bi xenon farlar, otomatik smart beam farlar gibi özellikler yer alıyor. Şerit takip sistemi ile video attım. Fakat bu özellik sizi 3 kez uyarıyor. İyi çalışıyor ama 3. kez uyarıdan sonra devreden çıkması sıkıntılı duruyor. Uyarı ses seviyesi ayarlanıyor ama direksiyon başında fena şekilde içiniz geçmişse ve bu ses sizi 3. sefere kadar uyandırmazsa sonunuzu pek iyi görmüyorum. 🙂 Aman Allah korusun! Tüm bunların dışında jeep renegade için genel kanım oldukça olumlu olduğunu belirtmek isterim. Aceleniz yoksa mayıs ayına kadar bekleyin. Otomatik şanzımanla birlikte belki farklı opsiyonlama da gelebilir.

Bu arada kullandığım jeep renegade fiyatı 97.500 TL (87.500 TL fiyata ek olarak deri koltuk, koltuk ısıtma, direksiyon ısıtma ve sunroof opsiyonu yer alıyor.)

Araç temini konusunda yardımcı olan Tekirdağ Jeep yetkili satıcısı Haliç Oto ve  Gökhan Bey’e teşekkür ederim.

2015 Yeni Jeep Renegade 1.6 Multijet Dizel Teknik Özellikleri
Motor: 1.6 litre 120 beygir 320 nm tork (Turbo Dizel)
Şanzıman: 6 ileri manuel
Performans: 0-100 km/s: 10.2 saniye – Maksimum hız: 178 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 5.5 / 4.0 / 4.6 / 120 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4255 mm / 1667 mm / 1805 mm
Bagaj Hacmi: 351 lt
Boş Ağırlık: 1465 kg

2015 Yeni Jeep Renegade İnceleme Görselleri için tıklayınız. (72 Adet Fotoğraf – 1 Video)

Yorumlar
  1. Tolga Turk dedi ki:

    şirkerimizde satış ekibimizin kullandığı bir araçtır ,gayet dikkat çekici başarılı ve ekonomik bir araçtır.

    fiyat performans oranı çok iyi ,inceleme faydalı olmuş sıkılmadan okudum teşekkürler

  2. sermad57 dedi ki:

    merhaba jeep severler Yeni açılan Mengerler Jeep servisi Davutpaşa ‘da hizmet veriyor, hem yetkili servis, hemde fiyatlarda özel servise yakın teklif veriyorlar. güleryüzlü ve yeni açılan işinin ehli kişiler .denemenizde fayda var .demedi demeyin ,sağlıcakla kalın

] }