Oto Kokpit

2014 Yeni Jeep Renegade Teknik Özellikleri ve Türkiye Fiyatı

2014-yeni-jeep-renegade-turkiye-83
Otomobil segmentleri arasında son zamanların en popüler kategorisi crossover suv modelleri oluyor. Artık birçok büyük otomotiv üreticisi bu sınıfına ağırlık vermeye başladı. Fakat bu sınıfta kendi arasında ister istemez bir ayrıma girdi. Bizim ilgilendiğimiz kategori lüks crossover suv oluyor. Bu sınıfın başını audi q3, bmw x1, mercedes gla gibi araçlar çekiyor. Fakat onlara çok ama çok ciddi rakip geldi. Yeni jeep renegade modeli, fiyat avantajı ve sahip olduğu rekabetçi özellikleriyle karşımıza çıktı. Zaten jeep gibi işin ehli aileden dünyaya gelen bu küçük jeep, fiat bünyesinde kazandığı avantajlarıyla çok daha iddialı hale gelmiş. Bu avantajlarına birazdan bakacağız. Yakın zamanda da testini gerçekleştirmeyi düşündüğüm bu mini suv’un buyurun detaylarına bakalım.

Geleneksel Kokulu Tasarımla Entegre Dev Crossover Suv Yapı
2014-yeni-jeep-renegade-turkiye-66
Yeni jeep renegade modeline baktığınızda, armayı çıkarsanız bile bu hangi markaya ait sorusunun en kolay şekilde cevaplanacağı bir araç olmuş. Yani burada retro kimlik öne çıkıp, ailesinden aldığı geleneksel ruha sahip olduğunu görüyoruz. Öte yandan jeep ailesinin şımarık yepyeni üyesi olan bu özgür ruhlu aracın, ince detaylarında hep macera ögeleri yerleştirilmiş. Izgara yapısı, ön ve arka tampon, arka stop grubu ve iç mekanındaki birçok yenilikçi öge, yeni jeep renegade modelini öne çıkaran ve farklılaştıran unsurlar olarak yapılandırılmış. Lüks kimliğinin yanı sıra haylaz yönünü de öne çıkaran renegade, mopar bünyesinde bambaşka şekillere de bürünebilip, sahibinin isteği doğrultusunda geniş seçeneklerle kişiselleştirilebiliyor.

Bu yeni crossover’ı rakipleri arasında değerlendirdiğimizde ise genel hatları itibariyle uzunluk açısından kısa olsa da genişlik ve yükseklik açısından ortalamanın üstünde olduğunu söyleyebilirim. Bu araç genel yapı itibariyle gösterişli suv kimliğini taşırken, şehirli rolünü de çok iyi şekilde koruyor. Peki donanım açısından ne durumda? Birazda onun üzerine konuşalım.

Sınıfına Yakışır Donanıma Sahip
2014-yeni-jeep-renegade-turkiye-22
Yeni jeep renegade özellikleri üzerinden devam edelim. Longitude, Limited ve Trailhawk olmak üzere 3 farklı donanım paketi ile ülkemizde satışa sunulan bu yepyeni crossover araçta; 9 dış renk, 16 ve 17 inç olmak üzere 3 farklı jant seçeneği ve 7 farklı döşeme seçeneği sunuluyor. Az önce kişiselleştirme konusunda durmuştum. Hani nerde? diyenler olabilir. Hemen konuya açıklık getireyim. Mopar tarafından yeni jeep renegade için özel olarak üretilmiş 110 ’dan aksesuar modelleri yer alıyor. Mopar firması dodge, chrysler, jeep ve fiat gibi markalara özel üretimler/modifikasyon yapan büyük bir firma. Bu yüzden de kişiselleştirme olayını jeep firması burada fazlasıyla aşmış diyebiliriz. Yani alman rakipleri yerine ben düşünmeye başladım :).

Her neyse devam edelim. Donanım opsiyonu da oldukça zengin tutulan jeep renegade modelinde, dokunmatik multimedya sistemi, anahtarsız çalıştırma, hız sabitleyici, elektrikli park freni, lastik basınç sensörü, elektrikli katlanabilir aynalar gibi özellikler standart olarak sunuluyor. Fakat canı sıkıcı bir eksiklik fark ettim. O da otomatik yanan farlar, park sensörü ve dijital klima’nın opsiyona alınmış olması. Artık bu tür araçlarda, böylesine özellikler standart olmalı diye düşünüyorum. Fakat limited paketle alırsanız, bu araç gayet tatminkar şekilde kullanıcının hizmetine giriyor. Mesela bi-xenon farlar, opsiyon listesinde alınabilen geri görüş kamerası, dikey veya yatay park özelliği, kör nokta uyarı sistemi; güvenlik özelliklerinde Elektronik denge kontrolü, Elektronik devrilme önleme sistemi, Gelişmiş kaza tepkime sistemi gibi özelliklere sahip olabiliyorsunuz. Şimdi kullanıcının asıl merak ettiği noktaya geçelim.

Motor Teknolojisi Fiat’tan, Otomatik Şanzıman Almanlardan
2014-yeni-jeep-renegade-turkiye-44
Yeni jeep renegade teknik detaylarına yazının devamında yer verdim. Fakat bu konu üzerinde detaylıca durmak istiyorum. Bu aracın kaputu altında fiat tecrübesi var. Neden fiat? Çünkü jeep markası da fiat grubunun bir üyesi. Bunun en büyük etkisi var. Fakat arka planda olanlar böyle değil. Asıl mevzu böylesine bir araç ürettiğinizde rekabet edecek motor seçeneğiniz var mı? sorusuna yanıtınız olacak. Açıkçası avrupa piyasası için jeep markası bunu geçmişteki kimliğiyle tek başına aşamaz. Şöyle aşamaz. Amerika’da popülerliğini oluşturduğu modellerindeki motor seçenekleriyle geniş kitleye hitap edemez. Çünkü jeep renegade alıcısı spesifik değil daha geniş kitle topluluğunun üyelerinden oluşuyor ve satış rakamlarının yüksek oluşu ve bu miktarı daha da yüksek tutmak bu segment için çok önemli.

Kısacası durum böyleyken ve fiat gibi kendini fazlasıyla ispatlamış markanın bünyesindeyken rekabet gücü yüksek motor seçeneklerini kullanmak her zaman akılcı olacaktır. Yani bunu alacak müşteri kitlesi ne fazla para verecek ne de ucuz hissettirecek araca sahip olacak. Bu yüzden jeep renegade için fiat motorları kullanılıyor. Bunu jeep markasını aklamak için mi bu kadar uzattım. Asla. Aynısını alman devi mercedes’te yapıyor. A serisi ve B serisinde kullanılan 1.6 cdi motorların kökeni fransızlardır. Nissan-Renault ortaklığını da buna ekleyebiliriz. Volvo’nun ford tdci motor kullanmasını da dahil edeyim. Lafın özü şu ki, o hayran duyulası güçlü motorların kullanılması genel kitleye hitap etmiyor. Hatta size şöyle bir örnek vereyim. Şuan jeep renegade için en büyük rakiplerden biri niteliğinde olan mercedes gla, ülkemize ilk giriş yaptığında sunduğu dizel motor seçeneklerinin en düşük hacimlisi 2.2 litreye sahipti. Yani mevcut mercedes’in dizel motoru kullanıldı. Tabi daha sonra renault alt yapısına sahip olan 1.5 litrelik seçenekler dahil edildi. Sanırım aklınızda bu işin mantığı tamamen oturmuştur. Bu konuyu böylesine uzatmamın sebebi, ileride buna benzer durumlar karşımıza çıktığında, bu yazıya dönüp bir göz atmak içindi. Şimdi teknik olarak jeep renegade‘i irdeleyelim.

Teknik verilerde de belirttiğim üzere renegade için bir benzinli ve iki dizel ünite sunuluyor. Benzinli motor, amerika’da da satışa sunulan 1.4 litrelik multiair2 adlı 140 beygir güç üreten turbo benzinli ünite oluyor. Dizel cephede 1.6 litrelik multijet ve 2.0 litrelik multijet üniteler yer alıyor. Kağıt üzerinde değerlendirdiğimizde yeni jeep renegade, performans ve tüketim açısından audi q3, bmw x1, mercedes gla gibi rakiplerine göre ortalama konumda yer alıyor. Yani ne altında ne üstünde. Fakat açıkları var mı? Evet. Bunlardan birisi sadece 2.0 litrelik motorla sunulan 9 ileri otomatik ZF şanzımanın henüz diğer motor seçeneklerinde sunulmaması oluyor. Bunu 2015 baharında aşacağını belirteyim. Teknik konuda diğer eksiklik ise bagaj hacmi oluyor. Bu kaybı da uzunluk açısından bariz geride kalması ya da dingil mesafesi olarak değerlendirebiliriz. Bunun dışında oldukça rekabetçi ve çok sıkı crossover suv’un yollara çıktığının özellikle altını çizmekk istiyorum. Çünkü bu aracın en büyük avantajlarından birisi fiyatı oluyor. Yazı çok uzun oldu. Kusura bakmayın. Okuyanlar için teşekkür ederim. Yakın zamanda inceleme köşemizde de bu aracı konuk edeceğim. O zamana kadar görüşmek üzere hoş çakalın.

2014 Yeni Jeep Renegade Teknik Özellikleri
1.4L MultiAir2
Motor: 1.4 litre 140 beygir 230 nm tork (Turbo Benzinli)
Şanzıman: 6 ileri manuel
Performans: 0-100 km/s: 9.3 saniye – Maksimum hız: 181 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 7.6 / 5.1 / 6.0 / 140 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4255 mm / 1667 mm / 1805 mm
Bagaj Hacmi: 351 lt
Boş Ağırlık: 1395 kg

1.6L Multijet
Motor: 1.6 litre 120 beygir 320 nm tork (Turbo Dizel)
Şanzıman: 6 ileri manuel
Performans: 0-100 km/s: 10.2 saniye – Maksimum hız: 178 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 5.5 / 4.0 / 4.6 / 120 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4255 mm / 1667 mm / 1805 mm
Bagaj Hacmi: 351 lt
Boş Ağırlık: 1465 kg

2.0L Multijet
Motor: 2.0 litre 170 beygir 350 nm tork (Turbo Dizel)
Şanzıman: 9 ileri otomatik
Performans: 0-100 km/s: 8.9 saniye – Maksimum hız: 196 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 6.9 / 5.1 / 5.8 / 151 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4259 mm / 1697 mm / 1805 mm
Bagaj Hacmi: 351 lt
Boş Ağırlık: 1610 kg

2014 Yeni Jeep Renegade Türkiye Fiyatı
Jeep Renegade 1.4L MultiAir2 Turbo Benzinli MT 4×2 Longitude 140 —-> 75.250 TL
Jeep Renegade 1.4L MultiAir2 Turbo Benzinli MT 4×2 Limited 140 —-> 81.500 TL
Jeep Renegade 1.6L Multijet Dizel MT 4×2 Longitude 120 —-> 81.250 TL
Jeep Renegade 1.6L Multijet Dizel MT 4×2 Limited 120 —-> 87.500 TL
Jeep Renegade 2.0L Multijet Dizel 9AT 4×4 Trailhawk 170 —-> 155.000 TL
Not: Fiyatlara tescil giderleri ve dahil değildir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }