Oto Kokpit

PS ile HP (Beygir Gücü) Arasındaki Fark Nedir?

PS ile HP (Beygir Gücü) Arasındaki Fark Nedir?

Otomobil teknik verilerini aktarırken bazen PS bazende HP ya da beygir gücü terimini kullanıyorum. Hatta birçok otomobil firması aracın beygir gücünü KW olarak belirtirken yanına beygir gücü değerini de yazar. Bu ve buna benzer terimler kafa karıştırabiliyor. Bugün bu karışıklılığa son vereceğim. Fizik konusunun derinlemesine inmeden en basit ve günlük hayatta anlaşılabilir şekilde PS ile HP arasındaki farkı anlatacağım. Hadi başlayalım

PS ile HP (Beygir Gücü) Arasındaki Fark

Otomobil firmalarının sıkça kullandığı ve sitelerde de sıkça karşımıza çıkan motor güç terimleri, çoğu zaman kafa karışıklığına sebep oluyor. Mesela Mercedes resmi web sitesinde beygir gücünü direkt olarak KW cinsinden yazarken birkaç firma HP olarak belirtir. Öncelikle KW, HP ve PS terimlerinin açıklamasına bakalım. Sonra farklarına değinelim.

KW (Kilowatt): Watt denilen terim Uluslararası birimler sisteminde standart güç değeri olarak esas alınır. Enerji dönüşüm oranını belirleyen bu değer buhar makinesini icat eden James Watt’tan ismini alır.

HP (Horse Power): İngilizce olan bu terimin bizdeki teknik karşılığı beygir gücüdür. 1 KW = 1.341 beygir gücü olarak belirlenmiştir.

PS (Pferde Stärke): Yukarıdaki HP açıklamasında olduğu gibi bu terimin Almanca’da karşılığı da beygir gücünü ifade eder ama aynı birimleri denk almaz. DIN (Deutsches Institut für Normung) yani Alman Standartlar Enstitüsü normlarını esas alır. Bu yüzden 1 KW = 1.36 PS ya da 1 PS = 0,735 KW değeri esas alınır.

PS – Beygir Çevirici


Sonuç: Beygir

Yani aradaki fark net olarak şudur: HP olarak belirlenmiş olan değer SI yani Uluslararası Birimler Sistemini esas alırken PS ise Alman Standartlar Enstitüsü sistemini esas alıyor. Bu yüzden iki birimin birbirinin aynısı olarak kullanılması yanlıştır. Bunu birçok otomobil sitesi ve firması yanlış kullanıyor. Kısaca 1 PS, 1 HP değerine eşit değildir.

Hatta son ve net bilgi olarak şunu ekleyeyim. Eğer bir aracın katalog verilerinde KW değeri yazıyorsa onun beygir gücünü hesaplamak için 1.34 ile çarpın. Birçok üretici firmanın kataloglarında bu ince oyun yapılır. KW değeri parantez içinde yazılırken yanına PS değeri de belirtilir ve beygir gücü karşı tarafa aktarılır. Hatta bazen KW ile HP değerleri bir arada veriliyor ama bu değer KW verisinin 1.36 ile çarpanı şeklinde yazılmış oluyor. Bu tür ince detaylar dikkat edelim.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }