Oto Kokpit

Lexus LS600hL ile Tanıştık

Geçtiğimiz hafta İstanbul’a işim düşmüştü. Gün öncesinden ayarladığım program olduğu için araya bir şey daha katmak istedim ve Lexus’tan test sürüş talebinde bulundum. Olumlu dönüş yaptılar ve çok kısa da olsa Lexus LS600hL modeli ile tanışma fırsatı yakaladım. Peki neden LS600h? Aslında Lexus’un ülkemiz piyasasına daha yakın IS ya da SUV modeli NX gibi modellerini tercih edebilirdim. Fakat F segmentinin genel kitlede eksikliğini gördüğüm için böyle bir tercih yaptım. Tabi gönül isterdi ki birkaç günlük test yaptıktan sonra “Otomobil İnceleme” köşesinde yer verelim. Fakat yine de kısa sürüş esnasında birkaç özel noktasını yakalayabildim. Audi A8L, BMW ve Mercedes S serisi segmentine giren ama hibrit motoru ile bambaşka dünyalara kapısını açan bu araç hakkında edindiğim özel bilgileri paylaşma zamanı geldi. Hadi detaylara geçelim.

Lexus LS600hL 0-100

İki tezadın buluşması: V8 + Hibrit
Lexus LS600hL, benzinli motor ve ona eşlik eden elektrikli motora sahip. Fakat bu benzinli motor 5.0 litrelik V8! Buna eşlik eden 224 beygirlik bir elektrikli ünite ve toplamda 445 beygir 520 nm tork güç! Lexus bunu, “gaz pedalına bastığınız anda size cevap veren ve ani olarak hızlanan” şeklinde tanımlıyor. Araçla yola çıktık. Sürüş modunda herhangi değişim yapmadım ve gaz pedalını döşemeye yapıştırdığım an sekiz silindirin kükremesiyle LS600h’ın yerinden fırlaması bir oldu. Bahsettiğim yüksek güç üretimi değil. Aracın size çok hızlı dönüş yapması ve bunu 2320 kilogramlık boş ağırlığına karşın gerçekleştirmesi. Performans konusunda ilk izlenimim olmasına karşın başarılı buldum. Bu arada araç 4×4.

Tabi her şey performans değil. Sonuçta bu bir F segmenti yani patron aracı. Motorun gürültülü çalışmaması lazım ve etraftaki seslerden izole edilmesi de ayrı bir nokta. Şöyle söyleyeyim. Kısa İstanbul turunda araç, dışarıdaki seslerden sıyrılıyor. Motorun gürültüsü ise yok. Şöyle yok: Eğer o beş litrelik V8’i dinlemek isteyip gaza oturursanız çok aşırı olmamak kaydıyla homurtuları içeride çok tatlı şekilde dinleyebiliyorsunuz. Onun dışında ayağınızı gazdan çekince veya hafif gaz tepkisi verince olayı hibrit ünite devraldığı için sesi duyma şansınız yok. Yani Lexus LS600hL sessizlik konusunda olması gerektiği gibi bir otomobil.

Lexus LS600hL Türkiye

Sıra dışı sürüş pozisyonu sunuyor
Üzerine konuştuğumuz araç tamı tamına 5.2 metrelik uzunluğa sahip. Böyle bir otomobili kullanırken çok dikkatli olmak zorundasınız. Bir b sınıfı aracı kullanır gibi davranamazsınız. Fakat bu söylediklerim Lexus LS600hL için geçerli değil. Ülkemizde tek paketle gelen ve serinin uzun ve dolu versiyonu olan bu aracı kullanırken beni en çok şaşırtan noktası sürüş pozisyonu oldu. O kocaman boyutlarına rağmen otopark giriş çıkışları, trafik içerisindeki akışlar vs. en ufak sorun oluşturmadı. Normalde böyle bir araca bindiğiniz zaman acaba önümü ve etrafımı görebilir miyim? Aman çarpmasak! Dönüşleri de zor olur gibi birçok soru işaretinin oluşması gerekir. Fakat LS600hL bunların birini bile bana yaşatmadı. Kullanımı son derece rahat ve esnek. Bu da F segmentinde üretilen otomobillerin arka koltuktakilerin rahatlığı ve ergonomisinin yanı sıra sürücüyü de düşündüğünü gösteriyor.

Lexus LS600hL Türkiye Fiyatı

Malzeme kalitesi ve diğerleri
Aslında çok zaman geçirmediğim bir otomobil için bu kadar ileri gitmem doğru değil. Fakat daha önce F segmentinin belli başlı modellerini yakından keşfetme şansı bulmuştum. Mesela Audi A8L, BMW 7 serisi ya da Mercedes-Maybach S 500. Bu saydığım araçların malzeme kalitesini biliyorum. Lexus LS600hL, bunların arasında Japon kimliğiyle başarılı şekilde yer alıyor. Fakat bu aracın hissiyatı farklı. Nasıl desem? Böyle Avrupa kimliği değil de doğduğu ülkenin hissiyatı var. Mesela bu hisleri Toyota Land Cruiser modelinde hissetmiştim. Yani Japon lüks otomobili içinde olduğunuzu biliyorsunuz. Az önce saydığım Alman rakiplerinin size aksettirdiğinden çok farklı. Tabi birazda çağın gerisinde kalmışlıkta var. Bundan birkaç yıl öncesine kadar bolca düğmeli kokpitler ilgi görürken artık işler dijital alt yapıya döndü. Yani Lexus LS600hL, sınıfındaki rakiplerini bir adım geriden takip eden araç izlenimi veriyor. Fakat Lexus bu konuda da gerekli adımları 2018 Yeni LS 500 ile attı. Yeni LS serisi F segmentinin gereklerini en net şekilde karşılayacak: Sade, şık ve teknolojik.

Lexus LS600hL Testi

Lexus LS600hL gibi bir otomobili bu kadar kısa kesmek istemezdim. Fakat kısa sürüşlerin dezavantajı maalesef bu oluyor. Şöyle bir haftalık sıkı testle burada onlarca alt başlıkta aracı aktarır, videolara da yer verirdim. Ama firmayla görüşeceğim. Böyle bir imkan sağlamaları durumunda testini de gerçekleştiririm ve bu aracın onlarca detayını ortaya çıkarırız. Son olarak aracın teknik verilerine bakalım.

Lexus LS600hL Teknik Özellikleri
Motor: 5.0 lt V8 benzinli motor + elektrikli ünite ile 445 beygir 520 nm tork
Şanzıman: E-CVT
Performans: 0-100 km/s: 6.1 saniye – Maksimum hız: 250 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 10.5 / 7.5 / 8.6 / 199 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 5210 mm / 1480 mm / 1875 mm
Yakıt Tankı: 84 lt
Bagaj Hacmi: 370 lt
Boş Ağırlık: 2320 kg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }