Oto Kokpit

Avrasya Tüneli Hizmete Açıldı ve Geçiş Ücreti Belli Oldu

Avrasya Tüneli Hizmete Açıldı ve Geçiş Ücreti Belli Oldu

Asrın projesi olarak tanıtılan Avrasya Tüneli hizmete açıldı. İstanbul’un boğaz trafiğini ciddi oranda hafifletmesi beklenen ve büyük yatırım ortaklığı ile hayata geçirilen bu proje, sonunda hizmete açıldı ve geçiş ücreti de belli oldu. İşte detaylar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımları ile dün hizmete açılan Avrasya Tüneli, arkasında büyük emeğe ve yatırıma sahip. Planlanandan 8 ay önce hizmete giren bu yer altı tüneli, Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz altından birbirine bağlayacak. Bu büyük yatırımda iki büyük firma görev aldı. Birisi ülkemizden Yapı Merkezi, diğeri ise Güney Kore’den SK E&C firması oldu ve ATAŞ yani Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. olarak 2009 yılında ortaklıklarını oluşturup işe başladılar. 700 mühendis ve 12.000’den fazla ekibin 14 milyon adam/saat çalışmasıyla, bu büyük projeyi planlanan teslim tarihinden 8 ay önce bitirdiler. Resmi açılışı dün gerçekleştirilen tünel, 22 Aralık Perşembe günü saat 07.00’den itibaren ise araç trafiğine açılacak.

Not: Avrasya Tüneli, 22 Aralık 2016 Perşembe gününden itibaren 07.00-21.00 saatleri arasında trafiğe açık olacaktır.

Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti Ne Kadar?

İklim şartlarından etkilenmeden 5 dakikada geçiş
İki katlı olarak inşa edilen Avrasya Tüneli, iklim şartlarından etkilenmeden iki kıtayı birbirine bağlayacak. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları şu şekilde oldu: ““Günde 100 bin araç dışarıdaki hava şartlarından etkilenmeden rahat bir şekilde burayı kullanacak. Artık fırtına çıktı, vapur seferleri iptal oldu, sis çöktü, köprüde trafik durdu gibi haberleri geride bırakıyoruz. Avrasya Tüneli sayesinde İstanbul’un iki yakası arasında dışarıdaki iklim şartlarından etkilenmeden kesintisiz araç ulaşımı mümkün hale geldi.”

1 Ocak 2017’ye kadar olan gelirler Şehit Ailelerine bağışlanacak
Yarın trafiğe açılacak olan Avrasya Tüneli’nin geçiş ücretleri 15 TL olacak ve 1 Ocak 2017 tarihine kadar olan geçişlerin gelirleri Şehit Ailelerine bağışlanacak.

Ayrıca Avrasya Tüneli’ni daha iyi anlatmak adına Müzesi de yapıldı. Sonuçta ödüllere layık görülen ve ilkleri gerçekleştiren bir projeden söz ediyoruz. Peki bu ödüller ve ilkler neler? Onları da paylaşayım. Önce ilkleden başlayayım. Söz konusu tünel deniz tabanının altında gittiği için güvenlik hiç olmadığı kadar daha da ön plana çıkması gerekliydi. Öyle de oldu ve iş güvenliği kurallarına riayet edilerek ciddi ve mesai ile tamamlandı. Bu yapı öyle sağlam yapıldı, büyük depremlere dayanması adına sismik bilezikler 106 metre derinlikte ve 13.7 metre çapta kullanılarak dünya’da bir ilke imza atıldı. Avrupa ve Asya’yı bağlaması adına denizin altından inşa edilmesi bir diğer ilki gerçekleştiriyor.
Peki ödülleri neler?
Avrasya Tüneli;
Engineering News Record (ENR) ‘2016 Yılının En Başarılı Tünel Projesi’
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ‘2015 – En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü’
Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği (ITA)‘2015 – Yılın Projesi’ ödüllerine layık görüldü.

Kısacası bu büyük yapı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin şüphesiz en büyük projelerinden birisi olarak yarından itibaren hizmetimize sunuluyor. Allah, nicelerini milletimize nasip etsin!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }