Oto Kokpit

2016 Yılında Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

2016 Yılında Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Araç satışındaki son düzenlemeler sonrasında artık arabaların denetimi iyice sıklaştı. Önceden muayenesi bitmiş arabaların satışı mümkünken son düzenleme ile işler karıştı. Eğer aracınızı muayenesiz satış yapmak istiyorsanız trafikten çekip öyle satışını vermek zorundasınız. Bunu yaparken de bir takım işlemler gerekiyor.

2016 Yılında Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Bugün itibariyle arabam için araç çekme belgesi aldığım için bu konuda bir takım tecrübelerim oldu. Bende sizleri faydalandırmak istiyorum. Olur da bir gün başınıza gelir, işlerinizi kısa sürede hallediverin.

Aracınızda bazı sebeplerden dolayı trafikten çekmek zorunda kaldınız. Satışını yapacaksınız ama araç çekme belgesi istendi. Bu konuda genel prosedür trafik tescil ve denetleme büro amirliği sayfasında açıkça belirtilmiştir. Fakat detaylara girilmemiş. En ince detayına kadar “araç çekme belgesi nasıl alınır” buyurun öğrenelim.

2016 Yılında Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
1- Önce aracınızı plakasını sökün ve yanınıza alın. Ayrıca ruhsatta yanınızda olsun.
2- Aracınızla vedalaşın. Onu artık plakasız süremezsiniz. Bu hataya sakın düşmeyin. Trafik polisi durdurur ve affetmez, başınız sıkıntıya girebilir.
3- Vergi Dairesine gidip borcu yoktur belgesi almalısınız. Eğer herhangi mtv ve trafik cezası borcunuz yoksa ücret vermeden sadece borcunuzun olmadığına dair belgeyi oradaki insan durumuna göre hemen alabilirsiniz.
4- Bölgenizdeki Şoförler Ve Otomobilciler Odasına gidip 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu (Ek-1) alacaksınız. (Benden 2 lira ücret aldılar)
5- Bu formu kesinlikle herhangi kalemle doldurmuyorsunuz. Boş alanların daktilo ile dolacağı söyleniyor. O yüzden işlemleri yaptırırken emniyet şubesinin yanında bu işlemleri yapan yere gittim ve orada yaptırdım. Fakat zamanınız varsa eve gidip kendinizde doldurabilirsiniz.
6- Forma ek olarak birde Dilekçe gerekecek. Bu işlemi de 5. madde de belirttiğim yerde yaptırdım. İkisi için 20 TL ücret aldılar. (Evet fazla geliyor ama işiniz acele oldu mu eve git gel yazdır gibi dertlere girme stresinden makul geliyor.)
7- Şimdi doğruca Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğine gidebilirsiniz. Sakın trafik denetleme şubesi ile karıştırmayın :). Genellikle emniyet müdürlüğünde olur. Sıranızı alın ve ruhsatınız ile birlikte plakları, diğer evrakları görevli memura verin. Birkaç dakika içinde aracın işlemlerini yapıp size sadece Araç Tescil Belgesini veriyor. Tabi üzerinde Trafikten Çekme damgasını vurarak bunu yapıyor. Artık aracınız trafikten çekilmiştir. Bu arada Size Ek-1 formunun bir adetini daha verecek. O da satışta kullanılacak.

Sıra aracın satışında…
Araç çekme belgesi aldıktan sonra geldi satış işlemlerine. Bunu yapmak için size verilen ek-1 formunu vergi dairesine götürüyorsunuz. Artık araç satışa da hazır. Üzerine TRAFİKTEN ÇEKME damgalı Araç Tescil Belgesi ile satış işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar
  1. Faruk dedi ki:

    1 hafta oldu motorsikletin satışını alalı çekme belgeli yapmak için bunun için borcu yoktur kağıdı almam gerekiyo mu

    1. HCB dedi ki:

      Yoktur

      1. Nuri dedi ki:

        Slm abi aracı trafikte çekmek istiyorum ama ruhsat ve plaka yok nasıl yapmalıyım

  2. umut dedi ki:

    merhaba benim 2014 model motorum var üstünde 200 tl trafik 400 tl bandrol borcu var bunları ödeyip çekme plaka alabilir miyim? yani benim amacım vize sigorta olmadan satış yapmak ve çekme plaka almak için vize sigorta şart mı

    1. HCB dedi ki:

      Borçları ödemeden satış yapamazsınız. Çekme belgesi almak için var olan borçların ödenmesi lazım. Daha sağlıklı ve net bilgi için en yakın trafik tescil şubesine gitmenizi öneririm

  3. Necati dedi ki:

    Merhaba,
    Muayeneye gideceğim.
    Aracım 87 model. Bu araçların arka koltuklarına emniyet kemeri zorunluluğu var mı?

    1. HCB dedi ki:

      O konuda net bilgim yoktur

  4. Ali dedi ki:

    İyi günler ustam 2012 model motosikletim var ve 2014den beri kullanmıyorum öylece duruyo. Ruhsatınıda kaybettim. Şimdi ben çekme belge almaya kalksam ruhsatını tekrardan çıkartıyorlarmı yoksa ruhsat bilgileri ve plakayla işi hallediyorlarmı?
    Hayırlı günler dilerim

    1. HCB dedi ki:

      En yakın trafik tescil şubesine gitmenizi tavsiye ederim. Yanlış yönlendirmek istemem. En doğru bilgiyi onlar verecektir.

  5. kadir dedi ki:

    selam çekme belgeli araç satın alacağım araca daha önce on yıl muayene yapılmamış buna eski sahibine veya bana muayene cezası çıkarmı?

    1. HCB dedi ki:

      Çekme belgesi alırken gerekli cezalar çıkıyor ve araç sahibi tarafından ödeniyor. Cezalar ödenmeden satış yapılmıyor

  6. ali dedi ki:

    Aracıma yeni LPG taktırdım. Sızdırmazlık Raporunu da aldım. Ancak TÜV’de muayeneye girmeden çekme belgesi alsam bir sorun olur mu aracı alacak kişi açısından?

    1. HCB dedi ki:

      Araç muayeneye girecekse neden çekme belgesi alıyorsunuz ki?

      1. ali dedi ki:

        Yoruldum uğraşmaktan. Bilseydim bu kadar uğraşmazdım.

  7. ali dedi ki:

    Merhaba,
    Ben şunu merak ediyorum. Muayenesi olmayan araca çekme belgesi alınabiliyor mu? Muayene ücreti nereye ödeniyor acaba?
    Teşekkürler.

    1. HCB dedi ki:

      Aracın muayenesi yoksa cezaya düşmüştür. Gecikme bedelini büyük bir ihtimal emniyet almazlar ama daha sonra trafiğe çıkarmak istediğiniz zaman TÜVTÜRK muayenesinde gecikme ücreti tahsil edilir.

  8. nuretdi dedi ki:

    Motorsikletim var.hurdaya ayırmak istiyorum.tamirciye vermiştim.tamirci taşınmış bana haber vermemiş.kendisini bulamıyorum.ne yapmam gerek.

  9. Ender dedi ki:

    selamlar,bugün aracımı trafikten çektim,bunun içinde sadece geçmiş vergi borçlarını ödedim ve temiz belgesini aldım okadar.muayene 3 yıl geçmiş olmasına rağmen kimse bana muayene cezan war ödeyeceksin demedi ve çekme belgem şu an elimde.muayenenin bi önemi yok yani bu çekme işlemi için. ..

    1. Vollan dedi ki:

      Peki kardeşim zorunlu trafik sigortası olması gerekiyormu çekme belgesi alırken sigortasız olunca sorun cıkarıyolar mı

      1. HCB dedi ki:

        Sigortaya bakmıyorlar diye biliyorum

      2. Ender dedi ki:

        Hayır sigortada gerekmiyor

  10. emin dedi ki:

    100 lük cup motosikletim var ve yaklaşık 2 yıldır muayene ve sigartası yoktur.zaten vergiside yok ve trafikten çekmek istiyorum.ortalama nekadar param gider.yardımcı olursanız sevinirim

    1. HCB dedi ki:

      2 yıllık gecikmiş muayenesini ödersiniz. Bunun içinde ne kadar meblağ gider bilemem.

] }