Oto Kokpit

2016 Yılında Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

2016 Yılında Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Araç satışındaki son düzenlemeler sonrasında artık arabaların denetimi iyice sıklaştı. Önceden muayenesi bitmiş arabaların satışı mümkünken son düzenleme ile işler karıştı. Eğer aracınızı muayenesiz satış yapmak istiyorsanız trafikten çekip öyle satışını vermek zorundasınız. Bunu yaparken de bir takım işlemler gerekiyor.

2016 Yılında Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Bugün itibariyle arabam için araç çekme belgesi aldığım için bu konuda bir takım tecrübelerim oldu. Bende sizleri faydalandırmak istiyorum. Olur da bir gün başınıza gelir, işlerinizi kısa sürede hallediverin.

Aracınızda bazı sebeplerden dolayı trafikten çekmek zorunda kaldınız. Satışını yapacaksınız ama araç çekme belgesi istendi. Bu konuda genel prosedür trafik tescil ve denetleme büro amirliği sayfasında açıkça belirtilmiştir. Fakat detaylara girilmemiş. En ince detayına kadar “araç çekme belgesi nasıl alınır” buyurun öğrenelim.

2016 Yılında Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
1- Önce aracınızı plakasını sökün ve yanınıza alın. Ayrıca ruhsatta yanınızda olsun.
2- Aracınızla vedalaşın. Onu artık plakasız süremezsiniz. Bu hataya sakın düşmeyin. Trafik polisi durdurur ve affetmez, başınız sıkıntıya girebilir.
3- Vergi Dairesine gidip borcu yoktur belgesi almalısınız. Eğer herhangi mtv ve trafik cezası borcunuz yoksa ücret vermeden sadece borcunuzun olmadığına dair belgeyi oradaki insan durumuna göre hemen alabilirsiniz.
4- Bölgenizdeki Şoförler Ve Otomobilciler Odasına gidip 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu (Ek-1) alacaksınız. (Benden 2 lira ücret aldılar)
5- Bu formu kesinlikle herhangi kalemle doldurmuyorsunuz. Boş alanların daktilo ile dolacağı söyleniyor. O yüzden işlemleri yaptırırken emniyet şubesinin yanında bu işlemleri yapan yere gittim ve orada yaptırdım. Fakat zamanınız varsa eve gidip kendinizde doldurabilirsiniz.
6- Forma ek olarak birde Dilekçe gerekecek. Bu işlemi de 5. madde de belirttiğim yerde yaptırdım. İkisi için 20 TL ücret aldılar. (Evet fazla geliyor ama işiniz acele oldu mu eve git gel yazdır gibi dertlere girme stresinden makul geliyor.)
7- Şimdi doğruca Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliğine gidebilirsiniz. Sakın trafik denetleme şubesi ile karıştırmayın :). Genellikle emniyet müdürlüğünde olur. Sıranızı alın ve ruhsatınız ile birlikte plakları, diğer evrakları görevli memura verin. Birkaç dakika içinde aracın işlemlerini yapıp size sadece Araç Tescil Belgesini veriyor. Tabi üzerinde Trafikten Çekme damgasını vurarak bunu yapıyor. Artık aracınız trafikten çekilmiştir. Bu arada Size Ek-1 formunun bir adetini daha verecek. O da satışta kullanılacak.

Sıra aracın satışında…
Araç çekme belgesi aldıktan sonra geldi satış işlemlerine. Bunu yapmak için size verilen ek-1 formunu vergi dairesine götürüyorsunuz. Artık araç satışa da hazır. Üzerine TRAFİKTEN ÇEKME damgalı Araç Tescil Belgesi ile satış işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar
  1. Hasan dedi ki:

    Mrb çekme belgesini alınca arac vergiden düsüyormu direk hurdacıya verebiliyormuyuz

    1. HCB dedi ki:

      Merhabalar,
      Evet, vergiden düşüyor. Fakat hurdaya çıkarmanız için Hurda belgesi çıkarmanız lazım ya da çekme belgesi alıp hurdacıya verirsiniz. Onlar bu işle ilgilenir.

  2. Yuksel dedi ki:

    Merhabalar,
    Bu yaz sila yolunda yurt disina giderken istanbulda arabam yolda kaldi, cekici ayarladim €150 euro parami aldi beni bir oto garajina kadar goturdu ama belge vermedi. Simdi bu belgeye ihtiyacim var sigortam istiyor. Normal bir parca kagitta ordan oraya €150 euro para aldi cekici diye bir kayit olsa benim icin yeterli. Lutfen sizden acil cevap bekliyorum

    1. HCB dedi ki:

      Öncelikle geçmiş olsun. Sizi bırakan çekiciye bir şekilde ulaşmanız lazım. Plakası, kurum bilgisi vs. olması işinizi kolaylaştırır. Fakat geriye dönük evrak düzenlerler mi, onu bilemeyiz. Umarım aracınızı çeken şahısa ya da şirkete ulaşabilirsiniz.

      1. Yuksel dedi ki:

        HCB peki siz bana bu konuda yardim edebilir misiniz? Hangi cekici beni goturdugune dair hic bir fikrim yok. Bana bu belge lagzim ufak bir not mesela bu kadar yol yaptim bu kadar parami aldilar diye bi belge yapamazmisiniz?

        1. HCB dedi ki:

          Maalesef bu konuda hiçbir şey yapamam.

  3. YILMAZ dedi ki:

    slm Hasan bey vefat eden babamın üzerine olan sigorta ve muaynesi olmayan aracı trafikten çekmek istiyorum. vergi borcu yok ama sigorta ve muaynesi buna engel olurmu bilginiz varmı

    1. HCB dedi ki:

      Hiçbir sorun olmaz. Yeter ki araçla trafiğe çıkmayın. Borç olmadığını belirtmişsiniz. Sorunsuz şekilde trafikten çekme işlemlerini yapabilirsiniz

      1. YILMAZ dedi ki:

        Teşekkür ederim

  4. oktay dedi ki:

    1956 yılında dedem bir kamyonu varmis satmış ama ruhsat degismemis simdi vergi borcu isteniyor 2010dan itibaren ortada kamyon yok nerede oldugunu bilmiyoruz trafikden nasil cekeriz odeme yapmak zorunda miyiz

    1. HCB dedi ki:

      bulunduğunuz yerdeki bölge trafik şubesi ile iletişime geçmenizi tavsiye ederim

  5. Mahmut dedi ki:

    Merhaba bu işlemler motorlar içinde aynımıdir tesekkurler

    1. HCB dedi ki:

      o konuda maalesef bilgim yok

  6. Ali dedi ki:

    Merhaba çekme belgeli araç alacağım bu belge islemleri masrafları ne kadar tutar?

  7. tugba dedi ki:

    merhaba. aracin trafik muayenesi ve zorunlu trafik poliçesi yoktur. MTV borcu yoktur. muayenesiz ve poliçesiz araclar trafikten çekilebiliyor mu acABA.. tesekkurler

    1. HCB dedi ki:

      Maalesef bilgim yoktur.
      Bölgenizdeki trafik şubeye gidip detaylı bilgi alabilirsiniz.

  8. Kadir dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin .Aracımın ruhsatıda plakasıda yok , trafikten düşürmek istiyorum nasıl yaparım. Ikincisi 3. Şahıslar haciz koydurduysa trafikten düşüm yapabilirmiyim.

    1. HCB dedi ki:

      Merhabalar, aracın var olan borçları ödenmeden trafikten düşemezsiniz. Bu konuda bölgenizdeki trafik şubeye gidip detaylı bilgi alabilirsiniz.

  9. İlyas dedi ki:

    Aracım 8 yıldır kullanılmıyor bu arada vize sigorta hic bisey yaptırtmadım şimdi çekme belgesi almak istiyorum mtv den haric vize borclarınıda çekmeden önce ödememmigerekli.bilginiz varmı

    1. HCB dedi ki:

      Aracın çekme belgesini almak için var olan borçlarını kapatmanız gerekiyor. Ondan sonra çekme belgesi alabilirsiniz.

      1. Paşa dedi ki:

        Kardeşim çeki belgeli araç alsam muayene istasyonunda borç cikarmi

        1. HCB dedi ki:

          Çekme belgesini alırken zaten var olan borçları ödüyorsunuz. O yüzden herhangi borç gözükmez.

  10. onur dedi ki:

    öncelikle merhaba bu işlem içi trafık şubeye ne kadar ücret ödüyoruz acaba

    1. HCB dedi ki:

      hepsini yazıda bulabilirsiniz, yukarıdakilerin dışında ekstra ücret almadılar

] }