Oto Kokpit

2016 da Egzoz Cezası Yiyenleri Şöyle Alalım

2016 da Egzoz Cezası Yiyenleri Şöyle Alalım

Yepyeni bir yıla adım attık ve ikinci ayını yaşıyoruz. Her şeyin güzel geçmesini ümit ederken aksilikler yakanıza yapışabilir. E başlıktan da anlaşılacağı üzere sıkıntının sebebi egzoz cezası! Trafik ışıklarını ihlal ya da park cezası gibi kolayca yırtacağımız bir durum değil. Benim başıma bu olumsuz durum değildi. Birkaç tecrübem oldu. Bunları kendi üslubumla ve samimi dille sizlere aktarmak istedim. En azından abart egzoz kullanıyorsanız, yakalandığınız da ne yapmanız gerekenlere az çok yön verir.

2016-da-egzoz-cezasi-yiyenler

Egzoz sebebi ile durdurulup ceza yediyseniz büyük bir ihtimal abarth egzoz yüzünden başınıza geliyordur. Birçok insan için aksesuar niteliğinde görünüp masumane görsek de olayın genel görünümü hiç öyle değil. Herkes bu sesi sevmiyor ve emin olun her araçtan da güzel ses çıkmıyor. Gerçi çıkıp çıkmaması çevredeki insanların rahatsız olduğu gerçeğini değiştirmez. Her ne gerekçe ile olursa olsun bu tarz egzozlar çevreye ses kirliliği olarak yansıyor. Bunun altını kalınca çizelim ve cezayı yememin hikayesine geçelim.

Geçtiğimiz pazar günü (07.02.2016) Tekirdağ’ın güzel havasını solumak için çıkmıştım. Eve bir sebepten ötürü dönmem gerekti. Evin sokağına girecektim ki arkadan bir polis anonsu duydum akabinde ise sağa çektim. Memur beyler öfkeli şekilde araçlarını yanıma çekti. 15 gündür beni takip ettiklerini ve bir türlü denk getiremediklerini söyledi (sanki sığması mümkünmüş gibi bagajda cesetle geziyoruz). Neyse direkt konuya girdi. Ehliyet ruhsat, sorgu vs. derken birkaç özlü sözlerde bulundu. Sonrasında efendi adamsın deyip 199 TL’cik ceza ile birlikte “geçici olarak trafiğe çıkış izin belgesi“ni elime sıkıştırdı. “3 gün izin verdim, söktür ve trafik denetleme şube müdürlüğüne gel” dedi. Tabi sonrasında sancılı süreç başlamış oldu.

Üç günlük bu sürenin ilki pazara geldiği için bir şey yapamadım. Aracımdaki komple krom egzoz ve 63’lük son susturucu modifiye işlemini yaptırdığım yerde söküldü. Sonra soluğu egzozcu da aldım. Aracımın katalitik konvertör, orta susturucusu duruyordu. Buna ek olarak birde son susturucu buldum. Hepsinin montajı 1 saat kadar sürdü. Tabi aralarda egzoz borusu eklemeleri de oldu. Toplamda 70 TL ücret ödedim. Tabi burada neden son susturucuyu yaptırıp daha uygun işle sonuçlandırmadığımı düşünebilirsiniz. Muayene yaklaştığı için böyle bir uygulama yaptım. İyi de oldu ve egzozdan yana ses olayı tamamen bitirmiş oldum. Şimdi geriye son bir görevimiz kaldı. O da karayolları trafik kanununda yer alan 30/1-b maddesinden yediğimiz ceza ile birlikte aracın men olayını kaldırmak olacak. Görevlinin bana dediğini yapıp abart egzozu söktürüp, trafik denetleme şube müdürlüğüne gittim. Yetkili kişilere evrakı gösterdim. Yanıma bir görevli arkadaşı verdiler. Aracın yanına gittik, çalıştırdık ve gaza sabit basmamı istedi. Ses dinleyip süreci tamamladı. Artık geçici men durumu da ortadan kalkmış oldu.

Şimdi kısaca özet geçeyim.
Eğer aracınız 30/1-b maddesinden dolayı egzoz cezası olarak uygulama görürse polis ekipleri ilk seferde size uyarı da bulunup 199 TL ceza keserler ama siz bunu tebliğ tarihinden 15 güç içerisinde 149,25 TL olarak peşin şeklinde ödeyebilirsiniz. Bunla birlikte size Geçici Olarak Trafiğe Çıkış İzin Belgesi verilir. Bu süre genellikle polis inisiyatifinde olur. Bana 3 gün verdiler. Bu belge ile belirtilen gün boyunca trafikte gezebilirsiniz. Fakat bu süre gezmeniz için değil egzozun olması gerektiği normlara getirilmesi içindir. Gider birkaç saat içinde orijinal son susturucu taktırırsınız, sesini kesersiniz ve trafik denetleme şube müdürlüğüne görünürsünüz. Onlarda kontrol eder ve trafikten men kararını kaldırır. Bu arada orijinal son susturucunuz yoksa aracın modeline göre sinir bozacak ücretler cebinizden çıkabilir. Mesela benim aracım için fiyat sormuştum ve 150 TL demişti.

Bu arada siz inat eder aynı hatayı tekrarlarsanız bu sefer direkt aracınız trafikten men edilir, emniyet otoparkına çekilir. İşte o zaman işler daha sıkıntılı oluyor. O yüzden şansınızı fazla zorlamayın. Tabi olayın birde araç kullanıcısı kısmı var. Motora modifiye uygulanır, aracın daha fazla hava alması, güç üretmesi, yakılan gazın daha iyi atılması için iyi çıkışlara sahip egzoz sistemi gibi durumları çevredeki insanlara anlatamazsınız. Birde küçülen egzoz çapı ile sıka sıka gezemezsiniz. Kısaca bu işler sıkıntılı arkadaşlar. Artık kumandalı mı kullanıyorsunuz yoksa slincer ile mi takılıyorsunuz bilmem ama özellikle site tarzı yerde oturuyorsanız kesinlikle egzoz açık gezmeyin. Hem insanları aşırı şekilde rahatsız edersiniz hemde bolca şikayet edilir ve sonunda emniyet ekiplerince yakalanırsınız. Bakalım ben bu durumu nasıl aşacağım. Bir süre sessiz sessiz gezip, emniyet ekiplerinin kıskacından çıkmayı bekleyeceğim. Tabi çevredeki insanlara da yaşananları unutturmak lazım :). Sonrasında performans moduna dönüp daha efendi şekilde aracın tadını çıkaracağız.

Bu arada aracım fiat bravo hgt mk1, onunla ilgili ilerleyen zamanda detaylı inceleme de yazmayı düşünüyorum. Ama şuan birkaç eksikleri var. Yakında tekrardan görüşmek üzere sağlıcakla kalın…

Hasan Can BOZKURT

Yorumlar
  1. Yakup dedi ki:

    Abartı eksoz geniş yarış pisti araclarına monte ediliyor bu durum şehir içinde eski model arabalara yapılıyor abartı eksoz bu eksozlar akşam saatinde araba kullanan içkili kişiler gece saati daha çok arabasından ses çıkıyor abartı eksoz gece olunca kullanılmaması hava kararînca yada hiç kullanılmaması gerekir gece uyuyan vardır uçak sesine seviyesinde ses çıkartıyor abartı eksoz. bunu takanlar sahîslar şehir içinde değil yarış pistinde kullanılmsı cezanın plakada yanlış araç kullanma cezası verilmesidir. Ses kirliliği oluşturmayın.

  2. Rixsi dedi ki:

    Nedir bu egzos sevdası mübarek mahallede savaş ciksa bu kadar ses rahat etmez arac resmen gecerken mermi atar gibi gidiyor bıktık valla efendi gibi kullanmak varken it gibi böğürtmekten zevk alan apaçiler kendinize gelin

  3. Vatandaş dedi ki:

    100 beygirlik aracı modifiye ekipmanla, yazılımla, egzosla 200 beygir yapmakla amacınız ne? Gürültü çıkarıp herkesi rahatsız etmekmi? trafikte makas atıp kaza yaptırıp kaçmakmı? Bilim yapıp daha verimli araçlar üretmekmi?
    Bunu yaparak medeni yaşama zarar verdiğinizi ne zaman idrak edebileceksiniz. Modifiye araç anlayışını modifiye edip normalleştirmek çok mu zor? Bu neyin eksikliği veya özentisi?
    Çevreye, insanlara, medeni yaşama zarar verdiniz, veriyorsunuz, bu denetimsizlikle vermeye devam edeceksiniz…..

  4. sinem dedi ki:

    Zaten geçmeyin abicim öyle abart egzozlarla…biraz da çevreyi düşünün artık…hastasını yaslisini bebeğini dusunun…gecenin 1 inde 2 sinde o sesten bebeğim ağlayarak uyanıyor…yazık değil mi? Yapmayın bunu..adam geçiyor 1 km uzuyor hala ses evin içinde…biraz anlayış biraz empati..

  5. ali dedi ki:

    merhaba yazınızı beğendim sağolun arkadan plakaya yazılan cezalarda da herhangi bir süre varmı acaba egzos değiştirilmesi için yoksa illa elimize kağıt mı verilmeli.

    birde a..kadir bey kusura bakmayın o çocukların sabah sokakta çıkardığı bağırtılardan rahatsız olan bizler de varız . eski model tofaşlardan çıkan gereksiz delik egzos bakımsız araç motor sesleri ve paldır küldür ses yapan tüpçü araçlarından da rahatsızız. güçlü motor araçlara biniyoruz egzoz gerekiyor malesef. onu da geçtim o zaman devlet karıkoca kavgalarını alkolü ve 5 yaş üstü araçları da kaldırsın hiç ses yapmasa görüntü kirliliği bu da kul hakkı.bir başka yöntem de o zaman devlet vergiyi düşürsün hepimiz orjinal spor araç ve güçlü motor arabalara binelim örn. supra sesine dayanabilecek mahalle varmı? vergi düşsün alim getirim egzozdan ceza mı kesebilecekler?

    1. HCB dedi ki:

      Egzoz için arkadan ceza yazılmıyor diye biliyorum. Yazılsa bile sizin elinize ulaşmadan herhangi süre işletemezler. Zaten cezayı yazarken egzoz sökülene kadar belirli süre veriyorlar. O zaman zarfında orijinal egzoz aksesuarlarını taktırıp o bölgedeki trafik şubesine gidiyorsunuz. Kontrol ediyorlar ve geçici trafikten meni kaldırıyorlar.

  6. a.kadir dedi ki:

    Bu saçma egzosları taktırıp evinde dinlenmeye çalışan uyumaya çalışan çocuğunu uyutan hastasına bakan yaşlısı olan vsvsvs gibi durumları olan insanlara rahatsızlık veren tipler şahıslar Allah aşkına ses sevdası yüzünden insanları rahatsız etmeyin.Kul hakkı denen değere inanıyorsanız insani değerlere saygıya inanıyorsanız yapmayın.

  7. Şahin dedi ki:

    Yahu arkadaşlar kafayi yiyeceğim bu polisler adami deli eder ya deli yahu gittim adam diyor sisteme girmemisler cezani menin gözükmüyor yahu dedim beyfendi bugun persembe cumartesi pazar kapalisiniz 1 haftadir nasil gozukmez men suresi gecicek araba trafikden dusucek dedim adam cok rahat diyor cevirirlerse dersin gittim sistemde gozukmuyordu egsozu cikardim cevirmede duzeltirler diyor e yahu 7 gun suresi gecince arabayi komple muayneye sok diyecekler arabada 1 ton masraf var imkani yok geçmez zenon var araba basık sanruf vs arkadaşlar napmam lazim 7 gun geçici men geçerse tekrar muayneyemi sokucam sirf polisin gerizekalıligi yuzunden

  8. Şahin dedi ki:

    Tamam çok teşekkürler

  9. Şahin dedi ki:

    Aynı arabaya sahibim pazar ceza yedim salı söktürdüm ama egzozcudsn belge falan almamış bizim Peder şimdi cezayı ödediğim makbuzla direk mi gidicem şubeye

    1. HCB dedi ki:

      egzozcudan birşey almayacaksın, şubeye gidip egzozu söktürdüm diyeceksin, geçici olarak trafikten meni iptal edecekler.

] }