Oto Kokpit

2015 Yeni Kasa Jeep Cherokee 2.0 9ATX Limited Dizel İncelemesi

2015-yeni-kasa-jeep-cherokee-limited-8
Bu ay sizler için amerikan suv efsanesi jeep‘in yeni modeli jeep cherokee’yi inceledim. Üretimine 1974 yılında sj kodlu modeliyle başlanan ve daha sonra xj kasayla devam eden kompakt suv sınıfındaki jeep cherokee, 2014 yılında KL kodlu son kasasıyla yollara çıkmıştı. 5. nesil kasasıyla kompakt suv sınıfına farklı hava katan bu yeni jeep cherokee‘nin inceleme detaylarına bakalım.

Tasarım Olarak Rakiplerinden Çok Farklı
2015-yeni-kasa-jeep-cherokee-limited-5
Yeni kasa jeep cherokee tanıtıldığında tasarımıyla geleneksel yapının fazlasıyla dışında olmasıyla dikkatimi çekmişti. Tamamen sıra dışı tasarımıyla karşımıza çıkan bu otomobilin görünümüne alışma konusu zaman gerekiyor. Tabi bu söylediklerim dış görünüm için geçerli olduğunu belirteyim. Fakat iç mekan oldukça başarılı tasarlanmış. Gerçi bir sonraki başlıkta bu konuya derinlemesine gireceğim ama genel görünümden biraz bahsedeyim. Lüks kompakt suv’a yakışır şekilde dizayn edilen iç mekanda abartılı ve karışık fonksiyon tuşlarının yerine daha ulaşılabilir tuşlarla birlikte 7 inçlik dokunmatik ekran alanı üzerinde kontroller gerçekleşiyor. Bunun yanı sıra o eskide kalan büyük el freninin yerine elektronik park freni yerleştirilmiş ama şu viteste biraz daha küçülme olsaymış iyi olurmuş. Bunun dışında genel ambiyans oldukça başarılı olmuş. Şimdi de yeni jeep cherokee’ye biraz daha derinlemesine bakalım.

Teknolojik Lüks Kompakt Suv Algısı Oluşturulmuş
2015-yeni-kasa-jeep-cherokee-limited-60
Yeni jeep cherokee’nin rakipleri arasında audi q5, mercedes glk ve bmw x3 gibi rakipler yer alıyor. Durum böyleyken lüks algısı bu otomobilde oldukça önemli. Test ettiğim araç Türkiye paketinde “limited” adlı en üst ve ek dolu paketli olduğu için aracın sınırlarını gözlemleme konusunda çok iyi oldu. Aracın üzerinde yer alan siyah deri koltukların kumaşı oldukça kaliteli ama bazı alanlarda plastik malzemenin düşük kalitesi maalesef yer alıyor. Ayrıca sürücü tarafında yer alan sol alt bölme gibi bir kaç zayıf nokta da yer alıyor. Fakat buna rağmen iç mekanda lüks algısı başarılı şekilde oluşturulmuş. Bunun yanı sıra teknolojik detaylarda ilgimi çekti. Görsellerde de göreceğiniz üzere klima kontrol alanından tutunda koltuk ısıtma ve havalandırma fonksiyonuna varana kadar birçok özellik bu ekran üzerinden kontrol edilebiliyor. Ayrıca klima kontrolü alt kısımdaki tuşlardan da yapılabiliyor. Yani tamamen dokunmatik ekrana çok önemli işlevler tamamen yüklenmemiş. Fakat dokunmatik ekranda arada küçük kaçırmalar oluyor. Ama olmasına rağmen yinede hassasiyetini başarılı buldum. Aracın yükleme alanı rakiplerine göre biraz küçük. Fakat arka koltukları yatırıldığında bu alan 637 litreye ve ön yolcu koltuğu yattığı zaman ise 1190 litreye kadar çıkabiliyor. Bagaj demişken dokunmatik bagaj özelliğine de değineyim. Aşağıda video da detaylı olarak gösterdiğim üzere iki tuşla bagaja dokunmadan açıp kapatabiliyorsunuz. Ayrıca anahtar üzerinden de açılabiliyor. Kısaca sınıfına yanaşır jeep cherokee üretilmiş.

Teknik Sorumluluk, Alman ve İtalyanlara Bırakılmış
2015-yeni-kasa-jeep-cherokee-limited-66
Bu başlık oldukça derinlemesine konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü son yıllarda geliştirilen stratejik otomotiv ortalıkları sonucu daha rekabetçi otomobiller üretiliyor. İşte yeni kasa jeep cherokee ‘de böyle bir ortaklığın sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu aracın kaputu altında 2.0 litrelik multijet fiat motoru yer alıyor. Bildiğiniz üzere jeep markası fiat grubu bünyesine girmişti. İşte bunun sonucunda da bu motorun kullanılması da kaçınılmaz oldu. Peki jeep markası kaliteden mi ödün veriyor? Bence hayır. Çünkü otomotiv endüstrisi öyle bir noktaya geldi ki araçlar hem performanslı olması gerekirken yakıt tüketimini de minimize etmesi gerekiyor. Çevreci faktörden de hiç bahsetmiyorum bile. E bunu da amerikadaki o dev 6 veya 8 silindirli benzin düşmanı motorla gerçekleştiremezler. Bunu başarma adına da böylesine seçeneklere başvuruluyor. Bunu sadece jeep firması için söylemiyorum. Aynı durum mercedes’in dci motoru içinde geçerli.

Tekrardan jeep cherokee’ye dönelim. 170 beygirlik bu motor 9 ileri oranlı ZF şanzıman ile taçlandırılmış. Fakat ZF şanzıman beni şaşırttı. Geçişlerde aşırı olmasa da hissetme durumu yaşanıyor. Çok küçük kasıntılar da yaşayabilirsiniz. Kalibrasyon meselesi deyip aracı fazla kullanma fırsatım olmadığı için şimdilik irdelemiyorum. Yoksa detaylıca irdelenmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Bu arada ülkemizde satışa sunulmamış olsa da birde 3.2 litrelik V6 motora sahip 272 beygirlik seçeneğinin de olduğunu antrparantez olarak belirteyim.

Kısaca bu araç 8.4 inçlik orta karada başarılı dokunmatik ekranıyla, 10 hoparlörlü ses sistemiyle, 2 tona yakın tatminkar motoru, teknolojik özellikleriyle ve en önemlisi rekabetçi fiyatıyla yeni kasa jeep cherokee alınabilecek lüks kompakt suv olarak alınabilir olarak duruyor. Fakat yinede detaylı test aracını genel merkezden isteyip daha fazla detayı ile sizlere aktarmak isterim. Aktaracaklarım bu kadar, bol bol görsel ve video içeriği sunmaya çalıştım. Buyurun onlara geçelim.

2015 Yeni Kasa Jeep Cherokee Teknik Özellikleri
Motor: 2.0 litre 4 silindirli 170 beygir 350 nm tork turbo dizel
Şanzıman: 9 ileri oranlı yarı otomatik
Performans: 0-100 km/s: 10.3 saniye – Maksimum hız: 192 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 7.2 / 5.1 / 5.8 / 154 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4624 mm / 1634 mm / 1859 mm
Bagaj Hacmi: 423 lt
Boş Ağırlık: 1953 kg
Yakın Tankı: 60 lt

2015 Yeni Kasa Jeep Cherokee Türkiye Satış Fiyat Listesi:
Jeep Cherokee 2.0 9ATX Longitude Dizel —–> 161.310 TL + 2.193 TL (Tescil Giderleri)
Jeep Cherokee 2.0 9ATX Limited Dizel —–> 179.860 TL + 2.193 TL (Tescil Giderleri)

2015 Yeni Kasa Jeep Cherokee Otomatik Bagaj Özelliği

2015 Yeni Kasa Jeep Cherokee Dokunmatik Ekranı

Yorumlar
  1. Ozkan dedi ki:

    Aldınızmı:)

  2. Satılmış dedi ki:

    jeep 2015 model 2.0 9atx limidet almak istiyorum broşür ve fiyat gönderebilir misiniz?

] }