Oto Kokpit

2015 Yeni Kasa Ford Mondeo Sedan 1.5 EcoBoost Titanium İncelemesi

2015-yeni-kasa-ford-mondeo-ecoboost-titanium-test-14
Ford sierra ‘nın halefi olarak 1992 yılında yollara çıkan “mondeo” aradan geçen 20 yılı aşkın süredir birçok ödüle layık görüldü ve benim en çok hoşuma giden modeli 3. jenerasyon modeli olmuştu. Taa ki 2014 yılında yeni kasa ford mondeo gelene kadar…

Daha önce sitede yer verdiğim 2015 yeni kasa mondeo ‘yu bu sefer sizler için yakından inceledim. D segmentinde volkswagen passat ‘ın en dişli rakiplerinden birisi olan bu otomobilin benzinli otomatik versiyonu ile gerçekleştirdiğim kısa sürüş deneyimi ve detaylı incelemem sonrasında kısa deneyimlerimi sizlere bu yazıda aktaracağım. Yazının devamında ise onlarca fotoğraf sizleri bekliyor. Bakalım detaylarda neler yer alıyor?

Küllerinden Doğan Yepyeni Tasarım
2015-yeni-kasa-ford-mondeo-ecoboost-titanium-test-3
+
Her ne kadar aston martin ızgara ile öne çıksa da yeni ford mondeo, genel tasarım yapısıyla 4. nesile göre çok yol katetmiş. Araca baktığınızda önden arkaya kadar başarılı ve bütünleşik yapının uyumu görsel zevk oluşturuyor. Açıkçası yeni mondeo bu konuda ciddi mesafe katetmiş. Üstelik sınıfında passat, insignia, mazda 6, c5, 508, avensis, accord gibi iddialı rakiplerini düşünürsek, ford firması bu konuda bariz şekilde ağırlığını koyuyor. Bir önceki nesilden aldığı uzun kasa yapısını bu modelinde büyüterek devam eden mondeo, 5 metreye yakın uzunluğu ve iri gövde yapısıyla sınıfının sınırlarını gerçekten zorlayan araç olmuş. Öyle ki test aracımda bulunan 17 inç jantlara gözüm çarptığında içimden “bu araç için ne kadar da küçük duruyor” cümlesini mırıldanmadım değil. Bu kadar büyük kasanın, ford amiral gemisi lakabını kazandırdığı kesin ama kaybettirdikleri de var. Ona birazdan başka başlıkta değineceğim.

-
Dışta canımı sıkan tek konu bagaj kaputunun verdiği kalitesizlik hissi ve yükleme alanı oldu. Bagajı açarken titreyerek çıkan ve elimi attığımda sallanan bagaj kaputu can sıkıcı detaylar arasında kendini yazdırıyor. Öte yandan büyük stepnenin kullanımıyla bagajın yüksekliği bitirilmiş. Öyle ki 429 litrelik bagaj hacmi bir önceki kasada 550 litre yükleme alanı sunarken, yeni mondeo ‘nun bu kadar kısıtlı alana yer vermesi olmamış.

Başarılı İç Mekan
2015-yeni-kasa-ford-mondeo-ecoboost-titanium-test-44
+
İç mekandan devam edelim. Aracın içindeki yerleşim çok hoşuma gitti. Hani şu dıştaki ingiliz esintili ön ızgara teması varya, iç mekanda ise kokpit alanı bana aynı tadı verdi. Özellikle multimedya ekranının yerleşim alanı oldukça başarılı buldum. Yaşam alanında ciddi çalışılmışlık var. Kalite olgusu alta düşürülmemeye çalışılmış. Yeni focus ‘ta deneyimlediğim multimedya ekranı burada kendini gösteriyor. Fakat incelediğim araç titanium paket olduğu için bu donanıma özgü sony müzik sistemi de yer alıyor. Dokunmatik hassasiyeti çok iyi değil ama fena da sayılmaz. 8 inçlik dokunmatik ekran üzerinde klima kontrolü de sağlanıyor. Fakat burada bir kez daha vurgulamak istediğim detay var. Ford firması burada akıllılık yaparak birçok özelliği bu ekrana toplamış. Buna klimayı da dahil etmiş. Fakat bazı firmalar gibi minimalistlik adı altında klima gibi önemli fonksiyonu tamamen dokunmatik alana hapsetmemiş. Ekranın hemen altından bu kontroller gerçekleştirilebiliyor. Bunu özellikle vurgulamamın sebebi şu; şuanlık bütün fonksiyonların dokunmatik ekranlara gömülerek ergonomiyle birlikte sadeleştirme ve tuş karmaşasına son verme düşüncesinin doğru olduğunu düşünmüyorum. Daha önce bu konuyu fazlasıyla tecrübe ettiğim için araç alacakların bu detaylara da dikkat etmesini istiyorum. Sonrasında küfrederek aracınızdan uzaklaşmanız pek hoş olmaz :). Kısacası ford firmasının dokunmatik ekranda klima kontrolünü sunarken alt alanda fonksiyon tuşlarını yerleştirmesinin önemli ayrıntı olduğunu bir kez daha belirtmek isterim.

Dijital ekran furyasının son üyelerinden birisi olan 2015 ford mondeo, passat kadar şölen sunmasa da motor devir ve hız kadranı hareketlerine verdiği tepkiler oldukça başarılıydı. Ayrıca çözünürlük konusunda da gayet iyi seviyede olduğunu söyleyebilirim. Aynı şekilde 8 inçlik dokunmatik ekranı içinde aynı şeyler geçerli. Bunların yanı sıra malzeme kalitesi yeterli seviyede, diz mesafesi de başarılı.

-
İçte canımı sıkan tek şey, 120-130 km/s hızdan sonra içeriye hafiften ama can sıkıcı şekilde rüzgar sesi alması oldu. Önce sunroof’a bağladım ama nedenini çözemediğim şekilde sol taraftan hafif ama belirgin ses akışı oluyor. Bu detay, kütüphane ortamı arayanların dikkatini çekebilir. Fakat bu sizi araçtan itecek bir detay olmadığını da belirtmek isterim.

Kasa Ağır Olmasa 160 Beygir Alıp Götürecek
2015-yeni-kasa-ford-mondeo-ecoboost-titanium-test-68
İncelediğim araç yeni kasa mondeo ‘nun 1.5 litrelik turbo beslemeli benzinli motoruydu. 160 beygir 240 nm tork kulağa hoş geliyor. Binmeden önce hafiften performans kıpırtıları oluşmaya başlamıştı. Fakat 1.5 tonun üzerindeki boş ağırlığı hesap etmeden bu düşüncelere daldım. Bu beklentilerim bir iki gazlama denemesinden sonra hafiften yalan oldu. Açıkçası beklediğim kadar seri mondeo göremedim. Bakın hantal demiyorum ama boş ağırlığın fazla olması aracın beklenen performansı vermemesine sebep oluyorken otomatik şanzımanın da zorlanma durumları da yaşanabiliyor. Bunun dışında süspansiyonları biraz sert buldum. Tabi bunun dönüşü de viraj performansı olarak yansıyor. Sert dönüşlerde yeni mondeo size fazlasıyla güven veriyor.

2015 yeni ford mondeo incelemesinde genel olarak aktaracaklarım bu kadar. En büyük rakibi passat’a göre fiyat olarak belirgin avantajı olan yeni mondeo ‘yu da alım listenize alabilirsiniz. Bu konuda olmazsa olmaz denilen eksikliğe rastlamadım. Fakat yakıt konusunu iyice değerlendirin derim. Zira devir ekonomi devri. Sırada bolca görsel içerik var…

2015 Yeni Kasa Ford Mondeo Sedan 1.5 EcoBoost Titanium Teknik Özellikleri
1.5 lt EcoBoost 160 bg
Motor: 1.5 lt 160 beygir 240 nm tork (turbo benzinli)
Şanzıman: 6 ileri otomatik
Performans: 0-100 km/s: 9.1 saniye – Maksimum hız: 214 km/s
Yakıt Tüketimi: Şehir içi / Şehir Dışı / Ortalama / Co2: 10.3 / 5.5 / 6.3 / 168 g/km
Boyut: Uzunluk / Yükseklik / Genişlik: 4871 mm / 1482 mm / 1852 mm
Bagaj Hacmi: 429 lt
Yakıt Tankı: 62.5 lt
Boş Ağırlık: 1504 kg

2015 Ford Mondeo Sedan 1.5 EcoBoost Titanium Test Aracı Fiyatı: 106.000 TL

Ford Mondeo Sedan 1.5 EcoBoost Titanium - 1

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

] }